Afferden – Natuur als gezondheidsvoorziening
Huisartsenpraktijk Afferden van Hans Peter Jung (2800 mensen). Deze sloot een deal met zorgverzekeraar VGZ, waarbij een extra huisarts (0,4 FTE) meer tijd voor persoonlijke consulten zou moeten opleveren. Dit leidt sinds 2016 tot 25% minder doorverwijzingen naar ziekenhuizen. In 2017 was het zorggebruik van patiënten van huisartspraktijk Afferden ruim 4,5 ton lager dan verwacht (€ 165 /p.p.j), waarbij ook de kosten van de extra 0,4 FTE zijn meegenomen.
Meer informatie
www.huisartsenafferden.uwartsonline.nl
www.ivn.nl/biowalking
Artsen zouden vaker natuur moeten voorschrijven aan hun patiënten. Dat zegt onder andere natuurorganisatie IVN. In het Limburgse Afferden heeft een huisarts al volop ervaring met de positieve effecten van natuur op de gezondheid van de mens. Een nieuwe benadering, die mensen minder afhankelijk maakt van de curatieve zorg. Voor coronatijd werd elke twee weken een ‘biowalk’ georganiseerd. Een wandeling in de natuur die ervoor moet zorgen dat de diabetespatiënten minder op consult hoeven te komen. Maar ook de stimulans om samen te tuinieren, buiten in beweging te zijn, elkaar te ontmoeten en het belang van gezond voedsel. En dat werkt.
Dit project blinkt uit in natuurinclusiviteit door:
Een groene omgeving kan dienen als ‘behandelkamer’, ‘fitnessruimte’ en als ‘werkplaats’. Zorgprofessionals (artsen, coaches, therapeuten) kunnen de groene omgeving gebruiken als behandelruimte, bijvoorbeeld om diabeteseducatie uit te voeren. Maar ook om mensen met een depressie of burn-out te behandelen in het bos of in een coöperatieve tuin. De natuurlijke omgeving kan ook gezien worden als fitnessruimte. De achterliggende gedachte is dat de natuurlijke omgeving een aangenaam en stimulerend decor vormt, waardoor het bewegen makkelijker is vol te houden en de uitval minder groot. Tenslotte biedt een groene omgeving kwetsbare groepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, ouderen met Alzheimer, of mensen met psychiatrische of verslavingsproblematiek de mogelijkheid om in een natuurlijke omgeving te werken aan participatie en re-integratie in de maatschappij. Buitenlucht, de natuurlijke omgeving, structuur, contact met dieren en fysieke inspanning dragen daaraan bij (‘werkplaats’). De combinatie van bewegen in een groene omgeving met een groep en een specifiek doel, levert uiteindelijk de meeste gezondheidswinst op.
De impact van de nieuwe omgevingsvisie op dergelijke projecten:
Iedereen in Nederland dient binnen 300 meter groenvoorzieningen te hebben. Of dat nu in de bestaande omgeving is of bij nieuw te ontwikkelen projecten. Investeren in een gezonde natuur, levert uiteindelijk economisch voordeel op. Een aantrekkelijk groene leefomgeving is dan ook de meest laagdrempelige gezondheidsvoorziening. Het gaat dan bijvoorbeeld om groene tuinen alsook deeltuinen voor meer sociale interactie. Meer bomen en groen in de buurt. En groene ruimtes laagdrempelig en bereikbaar maken voor ouderen en tegelijk aantrekkelijker voor kinderen.