Naarden
Culemborg
Zeist
Berkel-Enschot
Afferden
Arnhem
Groningen
Den Helder
Breskens
Zoeterwoude
Enschede
Sneek
Emmeloord

6. groningen

Groningen – Engergietransitie en klimaatadaptatie gaan samen

Aanleg warmtenet
WarmteStad

In opdracht van
Gemeente Groningen

Meer informatie
www.paddepoel.info
www.groeneburgemeester.nl

De wijk Paddepoel is een grote uitbreidingswijk aan de noordkant van de stad Groningen en gebouwd in de jaren zestig en zeventig. De wijk kenmerkt zich door een vrij monotone bouw, veel asfalt en weinig groen. Uit de stresstest is gebleken dat de wijk kwetsbaar was voor hitte en wateroverlast. Daarnaast wil gemeente Groningen alle wijken in 2035 van het aardgas af hebben. In 3 straten in de wijk is de aanleg van het warmtenet benut om gelijktijdig klimaatbestendige maatregelen te realiseren. Dit alles in co-creatie, waarbij bewoners uit Paddepoel actief zijn betrokken bij het ontwerp van de herinrichting.

Dit project blinkt uit in natuurinclusiviteit door:

Onder het asfalt is een waterbergende funderingslaag aangebracht, waardoor onder de wegfundering opslagruimte is voor hemelwater. Daarnaast bevat het nieuwe asfalt een speciale toplaag die zonnestralen terugkaatst, wat de hittestress in het gebied vermindert. Samen met Cocreatie Paddepoel heeft de gemeente verschillende ontwerpsessies met bewoners georganiseerd. De bewoners hadden meerdere wensen wat betreft de bovengrondse voorzieningen. De rijbaan was eerst erg breed, waardoor er vaak te hard werd gereden. Door haakse parkeervakken aan te leggen, is de weg nu 3 meter versmald. Daarmee is meer ruimte voor groen en bomen gecreëerd. De veelal oudere bewoners uit de wijk, hadden veiligheid en meer natuurbeleving op hun wensenlijstje staan. Ze wilden graag wonen in een wijk waar een groot deel van het jaar van alles groeit en bloeit, waar vogels hun voedsel kunnen vinden maar ook waar bewoners elkaar weer kunnen ontmoeten tijdens een wandeling door een groenere buurt.

De impact van de nieuwe omgevingsvisie op dergelijke projecten:

Door de energietransitie te koppelen aan klimaatadaptatie kan de leefbaarheid zeker in kwetsbare wijken verbeterd worden. In deze wijken en buurten wonen verhoudingsgewijs veel mensen dicht bij elkaar, is de publieke ruimte vaak in mindere staat, zijn veel woningen aan onderhoud toe en staat de leefbaarheid en veiligheid vaak onder druk. De wijk neemt als geheel in kwaliteit toe door het verbinden van sociale en andere opgaven met energietransitie, het terugdringen van de energievraag van woningen, de loskoppeling van aardgas én het klimaatbestendig maken. In voorbereiding dient wel meer tijd te worden genomen voor goede afstemming tussen private en publieke partijen. Door deze projecten integraal aan te pakken, bespaar je dubbele kosten en bij aanleg is er minder overlast voor bewoners. Met als eindresultaat een groene, klimaatbestendige en gezonde leefomgeving waar bewoners zich weer prettig voelen.