Naarden
Culemborg
Zeist
Berkel-Enschot
Afferden
Arnhem
Groningen
Den Helder
Breskens
Zoeterwoude
Enschede
Sneek
Emmeloord

4.Noord-brabant

BERKEL-ENSCHOT – PROGRAMMA ONDER HET MAAIVELD

Kernpartners
IUCN NL, De Vlinderstichting, NIOO-KNAW
en het Centrum voor Bodemecologie.

Doel
Herstel van het bodemleven in Nederland

Meer informatie
www.onder-het-maaiveld.nl

Ruim een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. Microben, springstaarten, regenwormen, mollen: allemaal leven ze in de bodem. En er zijn tal van insecten die hun levenscyclus deels ondergronds doorbrengen. Eén lepeltje grond kan duizenden soorten, miljoenen individuen en zo’n honderd meter aan schimmeldraden bevatten. Dit rijke bodemleven is essentieel voor tal van natuurlijke bodemfuncties, waaronder het vasthouden en zuiveren van water, opslaan van koolstof, natuurlijke plaagbestrijding en het recyclen van nutriënten. Maar het bodemleven staat in Nederland onder zware druk door fysieke verstoring en achteruitgang van de milieukwaliteit. Hierdoor neemt de functionaliteit af. Het programma ‘Onder het Maaiveld’ wil daarom dat we anders leren omgaan met onze bodem. Dat we deze op een andere manier gaan beheren en waarderen.

Dit project blinkt uit in natuurinclusiviteit door:

De afnemende biodiversiteit heeft drastische gevolgen voor de samenleving en voor de economie. Daarom moeten de voordelen en ook de economische waarde van een gezonde, levende bodem veel duidelijker zichtbaar worden. De gebruiker dient inzicht te krijgen hoe de bodem te verbeteren valt of hoe onnodige schade aan het bodemleven kan worden voorkomen. Er valt een aanzienlijke biodiversiteitswinst te behalen door bij bouwprojecten het grondverzet tot het minimum te beperken. Onder het Maaiveld gelooft dat kennis over het belang van een gezonde bodem essentieel. Een belangrijk onderdeel van het programma is het vergroten van het bewustzijn over de functie van de bodem. De bodem is de meest essentiële voedselbron op aarde. Met een gevarieerde structuur kan de bodem als een soort spons water opzuigen en vasthouden. De micro-organismen zorgen voor waterzuivering. Na de oceanen vormt de bodem de grootste koolstofopslagplaats op aarde. Daarnaast binden ze de stikstof uit de atmosfeer. En gezonde bodems bevatten een uitgebreid voedselweb. Daarmee wordt de kans op ziekten en plagen verkleind omdat de bodem natuurlijke plaagbestrijders herbergt.

De impact van de nieuwe omgevingsvisie op dergelijke projecten:

Om de doelen voor beter bodembeheer en een levende bodem te bereiken wordt tijdens het programma nauw samengewerkt met diverse partijen zoals agrariërs, terreinbeheerders, beleidsmakers en projectontwikkelaars. De proeven leveren uiteindelijk data waarmee de effecten van verschillende beheersvormen op de vitaliteit van de bodem worden gemeten, zowel voor agrarisch gebied als voor stedelijke omgeving. Een herstel van een rijk bodemleven is een voorwaarde om klimaatverandering en biodiversiteitsverlies in stad en land het hoofd te bieden.