Naarden
Culemborg
Zeist
Berkel-Enschot
Afferden
Arnhem
Groningen
Den Helder
Breskens
Zoeterwoude
Enschede
Sneek
Emmeloord

13. FLEVOLAND

De biodiversiteit staat onder druk en dat heeft grote gevolgen voor het leven op aarde, de landbouw, de natuur en de stad. De verscheidenheid aan dieren, planten, micro-organismen en ecosystemen vormen de basis voor al het leven op aarde. De biodiversiteit regelt het klimaat en de waterkringloop, zuivert water en lucht, breekt organisch afval af, bestuift planten en verspreidt zaden, beschermt tegen ziektes en zo meer. Onze volksgezondheid kan ook niet los gezien worden van de gezondheid van ecosystemen. Om de biodiversiteit in Flevoland te versterken, heeft provincie Flevoland het Actieplan Biodiversiteit opgesteld.

Dit project blinkt uit in natuurinclusiviteit door:

De komende jaren zet Flevoland op verschillende actielijnen in om de biodiversiteit te herstellen in stedelijk-, landelijk- en de natuurgebieden. De groenblauwe dooradering ofwel ‘De Groene Draad’ die al deze gebieden met elkaar verbindt krijgt daarbij veel aandacht. Met als uiteindelijk doel dat de groene draad een aaneengesloten leefgebied van planten voor vogels, insecten en zoogdieren gaat worden. De groene draad loopt vanaf de achtertuin, kleine slootjes en schoolpleinen in de stad naar de bermen, vaarten en openbare ruimtes in het dorp, via de akkerranden, tochten en erfbeplanting in het landelijk gebied naar de natuurvriendelijke oevers diep in de natuurgebieden. In de natuurgebieden is vooral winst te behalen door de diversiteit van de natuur te verhogen, bij heraanplant wordt bijvoorbeeld gekozen voor meer verschillende soorten bomen. Daarnaast wordt de komst van natuurinclusieve landbouw rondom natuurgebieden gestimuleerd. Dit levert een bijdrage aan de zachte overgangen tussen het dichte bos en het zeer open agrarisch landschap. Provincie Flevoland geeft het goede voorbeeld met natuurinclusief bouwen, ecologisch beheer van bermen, slootkanten en groene inrichting van infrastructuur. Samen met gemeenten wordt beleid ontwikkeld waarbij versterking van biodiversiteit altijd vast onderdeel is. Bij de planning van wijken, bij de bouw van woningen, bij het beheer van de openbare ruimte en de aanleg van infrastructuur overal wordt versterken van biodiversiteit gestimuleerd. Veel Flevolandse tuinen zijn versteend. Bewoners en bedrijven worden geïnspireerd om ook een steentje bij te dragen aan de natuurinclusieve samenleving door woningen, gebouwen en tuinen zoveel mogelijk te vergroenen.

De impact van de nieuwe omgevingsvisie op dergelijke projecten:

Het herstel van biodiversiteit is een lange termijn traject. Hierbij is communicatie en educatie belangrijk om begrip te kweken, draagvlak te organiseren en om de hele maatschappij in beweging te brengen. De provincie is verantwoordelijk voor het natuurbeleid en daarmee voor behoud en herstel van biodiversiteit. De weg naar een fl orerende natuur en het herstellen van de biodiversiteit is echter een omvangrijke opgave die alleen samen gerealiseerd kan worden. Daarom zet provincie Flevoland verschillende programma’s in, zoals het promoten van projecten en pilots voor meer zelfi nitiatief van partijen die zorg willen dragen voor een sterke natuur. Dit alles nadrukkelijk samen met bedrijven, bewoners, gemeenten, agrariërs, terrein beherende organisaties, waterschappen en andere maatschappelijke partners. De natuur is wat ons allemaal verbindt en is van groot belang voor huidige en toekomstige generaties.