Naarden
Culemborg
Zeist
Berkel-Enschot
Afferden
Arnhem
Groningen
Den Helder
Breskens
Zoeterwoude
Enschede
Sneek
Emmeloord

9. zuid-holland

Zoeterwoude – GROENE GEZONDE
BEDRIJVENTERREINEN

Project
Boeiend Bloeiend Bedrijventerrein BIZ Grote Polder in Zoeterwoude

Meer informatie
www.bizgrotepolder.nl
www.bijenlandschap.nl/zet-je-in/#op-een-bedrijventerrein
www.parktrust.nl
www.uwsecretaris.nl

Voor meer inspiratie bekijk dit boekje
Groene, gezonde bedrijventerreinen

BIZ Grote Polder in Zoeterwoude is een voorbeeld van een groen, duurzaam en toekomstbestendig bedrijventerrein. De jarenlange intensieve samenwerking tussen onder andere ondernemers, gemeente Zoeterwoude en Groene Cirkel Bijenlandschap was essentieel voor het succes van dit project. De plannen en de transformatie zijn door de ondernemers op Grote Polder met enthousiasme ontvangen en dit werkt aanstekelijk. Grote Polder heeft een ware metamorfose ondergaan waardoor een natuurlijke overgang is gerealiseerd tussen stedelijk gebied, het bedrijventerrein en het open gebied van het Groene Hart.

Dit project blinkt uit in natuurinclusiviteit door:

Om de biodiversiteit op het bedrijventerrein te vergroten is een plan opgesteld voor de herinrichting van de randen, entrees, wegbermen en diverse bedrijfskavels. Een intensieve samenwerking tussen onder andere ondernemers, de gemeente Zoeterwoude en Groene Cirkels was essentieel voor het behalen van de doelstellingen. Delen van het terrein zijn op een meer natuurlijke wijze ingericht en groene plekken zijn extra verbonden voor flora en fauna. Grasstroken zijn vervangen door bloeiende en vruchtdragende planten en bomen die elkaar in bloei opvolgen. De bijvriendelijke beplanting zorgt voor nestgelegenheid en het hele jaar door voor voldoende voedsel voor insecten. En verharde terreinen zijn op sommige plaatsen vervangen door voedselbosjes voor veel soorten vogels. Wandelroutes zijn gerealiseerd waardoor werknemers weer een rondje kunnen wandelen in de pauze en ook buurtbewoners weten de weg hier te vinden om te gaan hardlopen of te wandelen met de hond. De droogte en hitte van afgelopen jaren heeft de ondernemers nog wel aan het denken gezet over de wateropvang. Zo ontstond weer het idee om regenwater op te vangen in bakken onder de grond en via een druppelsysteem het groen van water te voorzien. Binnenkort wordt nog een start gemaakt om de nodige versteende parkeerplaatsen voor auto’s te vervangen door halfverharding. Steeds meer ondernemers sluiten aan bij het project omdat ze zelf ook het belang van biodiversiteit en klimaatadaptatie inzien.

De impact van de nieuwe omgevingsvisie op dergelijke projecten:

Nederland heeft ruim 3800 bedrijventerreinen met een gezamenlijke oppervlakte van bijna 100.000 hectare. Uit onderzoek blijkt dat bedrijventerreinen gemiddeld voor slechts 1% van hun grondoppervlakte voorzien zijn van groen-blauwe structuren. Denk aan bomen, vaste planten, gras, sloten of poelen. Een groen-blauwe inrichting van een nu nog stenig bedrijventerrein draagt bij aan biodiversiteit en klimaatadaptatie (voorkomen van wateroverlast en hittestress) en ook aan de gezondheid van medewerkers en de arbeidsproductiviteit. Daarbij heeft groen een positief effect op het imago en is de waarde van vastgoed vaak hoger. De sleutel van succes bij dergelijke projecten is het delen van kennis en informatie, subsidiemogelijkheden en vooral in goede samenwerking met een georganiseerd bedrijfsleven. Een klimaatbestendig bedrijventerrein realiseer je samen.