Naarden
Culemborg
Zeist
Berkel-Enschot
Afferden
Arnhem
Groningen
Den Helder
Breskens
Zoeterwoude
Enschede
Sneek
Emmeloord

12. Friesland

Sneek – STEDENBOUWKUNDIGE KWALITEIT

Druk op de woningmarkt, de noodzaak van klimaatadaptatie en de energietransitie. Dit alles gaat de komende jaren een nog grotere rol spelen in de stedenbouwkundige kwaliteit van onze leef- en werkomgeving. Het zorgen voor een evenwichtige toedeling van functies aan locaties is een taak die primair bij de overheid ligt. Slim omgaan met beperkte ruimte, ruimte delen en komen tot een interdisciplinair ontwerp is dan ook noodzakelijk om steden en dorpen verder te verdichten én de woonomgeving gelijktijdig leefbaar én klimaatbestendig te maken.

Dit project blinkt uit in natuurinclusiviteit door:

Om prettig te kunnen blijven wonen, werken en recreëren, worden onze steden en dorpen ingericht met het oog op de toekomst. De omgeving dient beter bestand te zijn tegen hevige regenbuien, periodes van droogte en hitte en de gevolgen van een mogelijke overstroming. De landschappelijke kwaliteit en de omliggende bebouwing is de basis geweest voor het ontwerp van woonwijk Oudvaart in Sneek. De combinatie van water en wonen, versterkt het profiel van Sneek als watersportstad. De vrijstaande woningen hebben geen eigen tuin. Het is ook bijna geen gemis want de bewoners in deze wijk genieten van prachtig openbaar groen. Het parklandschap bestaat uit waterpartijen, moeras, struweel, boomgroepen, kruidenrijk grasland, dit alles met uitsluitend inheemse beplanting. Wandelaars en/of spelende kinderen ervaren door dit goed doordachte beplantings- en beheerplan het verschil tussen de openbare ruimte en de min of meer eigen omgeving en privacy van de woningen. In de wijk Tinga heeft woningbouwcorporatie Accolade 20 tiny houses gebouwd. Deze huizen hebben ook geen eigen tuin maar wel een groene gemeenschappelijke buitenruimte. De eerste ervaringen in een heel ander prijssegment zijn positief. In de openbare ruimte zijn voldoende stukken verharding die geen functie hebben, niet gebruikt worden en dus eigenlijk overbodig zijn. Deze verhardingen zijn relatief eenvoudig te vergroenen. Zo is in de binnenstad van Sneek langs de oude stadgrachten 1,5 km aan verhardingen verwijderd voor groen met nieuwe wandelpaden. Bomen hebben op die manier ook meer ruimte gekregen om zich te ontwikkelen en een extra buffer voor regenwater. Bewoners en bezoekers kunnen nu een aantrekkelijke en gezonde wandeling maken door het groen langs de stadsgrachten. Zeker in de binnenstad van Sneek is veel verstening en blijft de warmte in de zomer lang hangen. De gemeente doet zelf veel maar wil zeker ook bij bewoners en ondernemers het bewustzijn voor het klimaat op gang brengen. Daarom worden gratis geveltuinen aangeboden. Vijf lokale hoveniersbedrijven leggen de tuinen aan, waarbij de bewoners de tuinen zelf inrichten en onderhouden. Slim omgaan met beperkte ruimte kan op meerdere manieren: groene daken, boomspiegels, groen op terrassen bij horeca, verticaal groen, groene parkeerplaatsen etcetera.

De impact van de nieuwe omgevingsvisie op dergelijke projecten:

Gemeente Súdwest-Fryslân heeft sinds een aantal jaren een vakgroep ruimtelijke kwaliteit. Deze vakgroep bestaat uit verschillende disciplines: stedenbouw, landschap, bodem, groen, verkeer en erfgoed en beheer. Met als doel toetsen en adviseren over nieuwe ruimtelijke plannen op gebruikswaarde, toekomstwaarde en esthetische waarde. Omgaan met beperkte ruimte hoort daar ook bij. Bij alle projecten wordt gekeken naar een goede ordening van de ondergrond. Naast voldoende groeiruimte voor een boom, is er ook ruimte nodig voor kabels, leidingen, riolering en in sommige gevallen ondergrondse vuilcontainers. Op een integrale manier wordt werk van werk gemaakt om het zo ook financieel beheersbaar te houden. Daarbij is het echt van meerwaarde om al bij planvorming beheer te betrekken.