Naarden
Culemborg
Zeist
Berkel-Enschot
Afferden
Arnhem
Groningen
Den Helder
Breskens
Zoeterwoude
Enschede
Sneek
Emmeloord

3. Utrecht

Zeist – wijkvernieuwing kerckebosch

Uitvoering
Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch (WOM)

In opdracht van
Gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist

Meer informatie
www.kerckeboschzeist.nl

De wijk Kerckebosch in Zeist wordt stap voor stap vernieuwd. De gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist werken samen aan het levensloopgeschikt maken van deze wijk. In deze wijk, gelegen in een bosrijke omgeving, zijn 800 – 1.000 nieuwe woningen ontwikkeld, waaronder circa 45 prachtige vrije kavels.

Dit project blinkt uit in natuurinclusiviteit door:

Door het verdwijnen van de flats aan de Prinses Margrietlaan, zijn de bosgebieden verbonden met het Utrechts Landschap en landgoed Heidestein. Hierdoor kunnen dieren en natuur hun eigen gang gaan. De vernieuwing was ingrijpend. Er zijn bomen gekapt voor de aanleg van nieuwe woningen en wegen. En voor nieuwe natuur zoals heide. Samen met partners als het Utrechts Landschap is de natuur zoveel mogelijk teruggebracht in de wijk. Het kappen van bomen was nodig om de bossen weer gezond te maken. Hierbij zijn soorten verwijderd die van nature niet in ons land voorkomen. Deze bomen overwoekeren op termijn de inheemse soorten. Exoten als de Amerikaanse eik, Amerikaanse vogelkers en het krentenboompje maakten daarom plaats voor nieuwe inheemse bomen als de beuk en berk.

Voor een derde van de gekapte bomen zijn nieuwe bomen terug geplant. En waar het kon zijn gekapte boomstammen hergebruikt. Zo kregen dennenbomen een nieuw leven als bankje, picknicktafel, vogelhuisje, speelstammen, fietsbeugel, afzetpaal of anti-parkeermaatregel. Allemaal gemaakt van Kerckebosch-hout.

De impact van de nieuwe omgevingsvisie op dergelijke projecten:

In Kerckebosch woont iedereen mooi, dus ook in een sociale huurwoning. Aan de buitenkant zie je geen verschil in kwaliteit tussen sociale huur en vrije sector. Dit was een belangrijk uitgangspunt van de vernieuwing. Dit draagt bij aan de waardeontwikkeling van de woningen. En aan de waardeontwikkeling van de wijk als geheel. Daar profiteert uiteindelijk iedereen van. In Kerckebosch woon je in de natuur. Elk gebied heeft zijn eigen bomen en beplanting. Bloeiende kruidenmengsels fleuren de bermen op. Zo is de natuur overal dichtbij. Kerckebosch ontving in 2016 een prijs voor beste openbare ruimte. In 2018 won het de prijs voor meest natuurinclusieve wijk van Nederland.