Culemborg – WOONWIJK PARIJSCH
Betrokkenen
Gemeente Culemborg, C.V. Parijsch
Projectontwikkelaar
Heijmans
Ontwikkelperiode
2016-2026
Meer informatie
www.parijsch.nl
Gemeente Culemborg staat bekend om de bijzondere woonwijk Eva Lanxmeer. Maar sinds een aantal jaren is er nu ook woonwijk Parijsch. In Parijsch worden 1.000 nieuwbouwwoningen gerealiseerd, in 10 jaar tijd. Parijsch is een woonwijk vol flora en fauna. Er is niet alleen ‘kijkgroen’ maar juist ook veel ‘ecologisch’ en ‘beleefgroen’ toegepast waardoor de fauna hiervan kan profiteren. In de zogenoemde ecowalls kunnen egels, winterkoninkjes, metselbijen en insecten terecht. Met speciale ingemetselde stenen krijgen mussen, vleermuizen en gierzwaluwen een onderkomen in de gevels. Amfibiën krijgen de ruimte in sloten met natuurlijke oevers waardoor ook libellen en andere insecten een leefomgeving vinden. Halfopen verharding is waar mogelijk toegepast en zorgt voor een natuurlijke overgang van stad naar natuur.
Dit project blinkt uit in natuurinclusiviteit door:
Parijsch bestaat uit afzonderlijke buurtjes met ieder hun eigen karakter. Deze zijn op een avontuurlijke manier met elkaar verbonden door groen, wild gras en waterpartijen. Rondlopende schapen en kippen zorgen voor extra beleving. Heijmans is gedurende 10 jaar aan het werk in het gebied. Hierdoor kan men investeren in de ontwikkeling van het gebied, blijven sturen op kwaliteit (middels beheer) en van Parijsch een aantrekkelijke wijk maken voor allerlei soort doelgroepen (mens en natuur). Het draait in Parijsch om puur, gezond en duurzaam leven. Dit is gefaciliteerd door aanleg van een gemeenschappelijke moestuin, boomgaard en erf, waar alle bewoners van kunnen plukken. Het Atelier is een informatiecentrum in de wijk. Dit dient als showroom van duurzame bouwmaterialen. Hier ontstaan nieuwe woonconcepten en kunnen toekomstige bewoners elkaar alvast ontmoeten om de sociale cohesie te stimuleren. In Parijsch draait alles het om buitenleven en contact met de natuur.
De impact van de nieuwe omgevingsvisie op dergelijke projecten:
Parijsch is een mooi voorbeeld waarbij gemeente, ontwikkelaar en bewoner in co-creatie optrekken. Door de langdurige betrokkenheid van de ontwikkelaar ontstaat gedeeld eigenaarschap en verantwoordelijkheid om het hoogst haalbare na te streven. ‘Ontwikkelen samen met de natuur’ is in dit project goed gelukt en op alle gebieden voelbaar; de wijk bruist van de ecologie waarin mens en natuur in harmonie leven.