Naarden
Culemborg
Zeist
Berkel-Enschot
Afferden
Arnhem
Groningen
Den Helder
Breskens
Zoeterwoude
Enschede
Sneek
Emmeloord

8. zeeland

Breskens – waterdunen: Natuurontwikkeling een positieve impuls voor de regio

Een samenwerking van
Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, Stichting Het Zeeuwse Landschap, Molecaten en gemeente Sluis

Realistatie
2012 – 2021

Meer informatie
www.waterdunen.com

Waterdunen is een 350 hectare groot natuur- en recreatiegebied in aanbouw en ligt op de grens van land en zee. Het project is oorspronkelijk ontstaan vanuit kustversterking. West-Zeeuws-Vlaanderen was één van de acht Zwakke Schakels langs de Nederlandse kust. Doordat de kust landinwaarts met klimaatduin werd versterkt, moest camping Napoleon Hoeve (inmiddels onderdeel van Molecaten) in Breskens plaatsmaken. De recreatieondernemer zocht een mogelijkheid om dit om te buigen in een kans voor kwaliteitsverbetering. Stichting Het Zeeuwse Landschap was tegelijk op zoek naar een gebied waar grootschalige zilte natuurontwikkeling tot stand kon worden gebracht. Samen gaven zij de aanzet tot het project Waterdunen.

Dit initiatief blinkt uit in natuurinclusiviteit door:


In Waterdunen bepalen eb en vloed de natuur. Om getijdenwerking en de vorming van nieuwe natuur mogelijk te maken, is een getijdenduiker aangelegd. Dit is een doorlaatmiddel waardoor het zoute water uit de Westerschelde het gebied tweemaal per dag in- en uitstroomt. Voor bezoekers een boeiend schouwspel. Door de constante wisseling van hoog en laag water, ziet het landschap van schorren, kreken, zand- en slikplaten er ieder uur anders uit. Waterdunen is door de gunstige ligging en het optreden van eb en vloed rijk aan voedsel voor passerende vogels. Zwaluwen en graspiepers vangen insecten boven en langs het water. Steltlopers zoals de scholekster en kluut vinden schelpdieren en wormen in het zachte slib. Ganzen en eenden hebben volop mogelijkheden om te grazen. Met een kilometerslang wandelpad, vogelobservatiehutten, kijkschermen en andere slimme voorzieningen kan iedere enthousiaste vogelaar of recreant straks genieten van de rijke vogelstand. Vooral in het voorjaar (februari tot mei) passeren veel soorten vogels in soms spectaculaire aantallen. Door het getij zullen er zoutplanten op de schorren groeien en zilte graslanden ontstaan, met in de zomer prachtige paars gekleurde zeeastervelden en rode zeekraaloevers. Dit bijzondere gebied tussen land en zee maakt ook de innovatieve teelt van zilte groenten en aquacultuur mogelijk. Het gebied is naar verwachting vanaf eind 2021 geopend voor publiek.

 

De impact van de nieuwe omgevingsvisie op dergelijke projecten:

Waterdunen heeft als belangrijk doel een bijdrage leveren aan de economische versterking van West-Zeeuws-Vlaanderen (grondgebied gemeente Sluis). Kansen worden vooral gezien in het stimuleren van de economie en de verbetering van de omgevingskwaliteiten zoals natuur, landschap, cultuurhistorie en de leef- en recreatieomgeving. De rijksoverheid investeert fors in Waterdunen. Voor de onderbouwing van dat besluit is voor de start van het project een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) uitgevoerd. Die MKBA toont aan dat deze investering positief maatschappelijke baten oplevert vooral op het gebied van toerisme en hoogwaardige natuur. Niet alleen voor Zeeland maar ook voor heel Nederland. Op het nog te bouwen vakantiepark komen circa 360 recreatiewoningen en een duincamping met ongeveer 200 verblijfplaatsen. Natuurbeleving is hierbij leidend omdat dit onlosmakelijk verbonden is met de vakantiebeleving van de toekomstige gasten. De vakantiehuisjes worden met een circulaire aanpak volledig ingepast in het landschap (geplande opening in 2022).

Waterdunen is het bewijs dat Zeeland anders met water omgaat. De samenwerkende partijen van Waterdunen laten zien dat kustversterking, natuur en recreatie samen gaan. Dit leidt tot nieuwe natuurontwikkeling en geeft een positieve impuls voor de regio.