Zeven partijen zetten zich gezamenlijk in om de transitie naar een natuurinclusieve samenleving te gaan versnellen. Waarom? De bevolking groeit, er moeten 1 miljoen woningen gebouwd worden tot 2030 maar waar gaan die woningen komen? Meer huizen betekent meer steen en dus opwarming. Groen kan voor verkoeling zorgen. Daarnaast is het ook nog eens slecht gesteld met de biodiversiteit en door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met droogte en enorme piekbuien.

In Nederland zijn al prachtige voorbeelden die laten zien dat een natuurinclusieve manier van inrichten, beheren en woningbouw mogelijk is. Een gebiedsgerichte aanpak waarbij partijen samenwerken om te zorgen voor meer verbinding tussen mens en natuur. Waarbij aantoonbaar meerwaarde wordt geboden aan het bevorderen van de biodiversiteit, het bevorderen van de gezondheid alsook het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving.

De komende maanden staat elke maand een provincie én thema uit de Omgevingswet centraal. Deze voorbeelden bieden gezamenlijk inspiratie om een natuurinclusieve samenleving tot norm te stellen.

Naarden
Culemborg
Zeist
Berkel-Enschot
Afferden
Arnhem
Groningen
Den Helder
Breskens
Zoeterwoude
Enschede
Sneek
Emmeloord

1. noord-holland

DE TRANSITIE NAAR EEN NATUURINCLUSIEVE SAMENLEVING

Zeven partijen zetten zich gezamenlijk in om de transitie naar een natuurinclusieve samenleving te gaan versnellen. Waarom? De bevolking groeit; er moeten 1 miljoen woningen gebouwd worden tot 2030 maar waar gaan die woningen komen? Meer huizen betekent meer steen en dus opwarming. Groen kan voor verkoeling zorgen. Daarnaast is het ook nog eens slecht gesteld met de biodiversiteit en door klimaatverandering krijgen we te maken met meer droogte en enorme piekbuien.
Onze groene leefomgeving staat onder druk en minder natuur is niet wenselijk. Hoe zorgen we ervoor dat nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en natuur samen kunnen optrekken? Er zijn diverse mooie projecten gerealiseerd (of in ontwikkeling) waarin de natuur – op diverse manieren – een belangrijke plaats inneemt. Daar gaan we komende maanden naar op zoek!

Lees verder

2. gelderland

NIEUWBOUWWIJK PARIJSCH

Gemeente Culemborg staat bekend om de bijzondere woonwijk Eva Lanxmeer. Maar sinds een aantal jaren is er nu ook woonwijk Parijsch. In Parijsch worden 1.000 nieuwbouwwoningen gerealiseerd, in 10 jaar tijd. Parijsch is een woonwijk vol flora en fauna. Er is niet alleen ‘kijkgroen’ maar juist ook veel ‘ecologisch’ en ‘beleefgroen’ toegepast waardoor de fauna hiervan kan profiteren. In de zogenoemde ecowalls kunnen egels, winterkoninkjes, metselbijen en insecten terecht. Met speciale ingemetselde stenen krijgen mussen, vleermuizen en gierzwaluwen een onderkomen in de gevels. Amfibiën krijgen de ruimte in sloten met natuurlijke oevers waardoor ook libellen en andere insecten een leefomgeving vinden. Halfopen verharding is waar mogelijk toegepast en zorgt voor een natuurlijke overgang van stedelijk naar natuur. 

Lees verder

3. utrecht

WIJKVERNIEUWING KERCKEBOSCH IN ZEIST

De wijk Kerckebosch in Zeist wordt stap voor stap vernieuwd. De gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist werken samen aan het levensloopgeschikt maken van deze wijk. In deze wijk, gelegen in een bosrijke omgeving, zijn  800 – 1.000 nieuwe woningen ontwikkeld, waaronder circa 45 prachtige vrije kavels.
Lees verder

4. noord-brabant

ONDER HET MAAIVELD

Ruim een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. Microben, springstaarten, regenwormen, mollen: allemaal leven ze in de bodem. En er zijn tal van insecten die hun levenscyclus deels ondergronds doorbrengen. Eén lepeltje grond kan duizenden soorten, miljoenen individuen en zo’n honderd meter aan schimmeldraden bevatten. Dit rijke bodemleven is essentieel voor tal van natuurlijke bodemfuncties, waaronder het vasthouden en zuiveren van water, opslaan van koolstof, natuurlijke plaagbestrijding en het recyclen van nutriënten. Maar het bodemleven staat in Nederland onder zware druk door fysieke verstoring en achteruitgang van de milieukwaliteit. Hierdoor neemt de functionaliteit af. Het programma ‘Onder het Maaiveld’ wil daarom dat we anders leren omgaan met onze bodem. Dat we deze op een andere manier gaan beheren en waarderen.
Lees verder

5. Limburg

NATUUR ALS GEZONDHEIDSVOORZIENING

Artsen zouden vaker natuur moeten voorschrijven aan hun patiënten. Dat zegt onder andere natuurorganisatie IVN. In het Limburgse Afferden heeft een huisarts al volop ervaring met de positieve effecten van natuur op de gezondheid van de mens. Een nieuwe benadering, die mensen minder afhankelijk maakt van de curatieve zorg. Voor coronatijd werd elke twee weken een ‘biowalk’ georganiseerd. Een wandeling in de natuur die ervoor moet zorgen dat de diabetespatiënten minder op consult hoeven te komen. Maar ook de stimulans om samen te tuinieren, buiten in beweging te zijn, elkaar te ontmoeten en het belang van gezond voedsel. En dat werkt.

Lees verder

6. groningen

ENERGIETRANSITIE EN KLIMAATADAPTATIE GAAN SAMEN
De wijk Paddepoel is een grote uitbreidingswijk aan de noordkant van de stad Groningen en gebouwd in de jaren zestig en zeventig. De wijk kenmerkt zich door een vrij monotone bouw, veel asfalt en weinig groen. Uit de stresstest is gebleken dat de wijk kwetsbaar was voor hitte en wateroverlast. Daarnaast wil gemeente Groningen alle wijken in 2035 van het aardgas af hebben. In 3 straten in de wijk is de aanleg van het warmtenet benut om gelijktijdig klimaatbestendige maatregelen te realiseren. Dit alles in co-creatie, waarbij bewoners uit Paddepoel actief zijn betrokken bij het ontwerp van de herinrichting.
Lees verder

7. noord-Holland

GROEN VERBINDT BEWONERS

De wijk Tuindorp is een oudere woonbuurt in Den Helder met veel sociale en fysieke achterstand. Een groep enthousiaste buurtbewoners nam een aantal jaren geleden het initiatief om een verloren stuk grond achter een basisschool te ontwikkelen tot een groen ontmoetingspunt voor de buurt en de school. Deze rolstoelvriendelijke ontmoetingstuin draagt nu de naam Jan Hendrik Smit hofje. In 2019 heeft dit project de aanmoedigingsprijs van de Steenbreektrofee gekregen. Mede op advies van de jury wordt het schoolplein verder vergroend.

Lees verder

8. zeeland

WATERDUNEN: LANDSCHAPPELIJKE
KWALITEIT EN ECOLOGIE

Waterdunen is een 350 hectare groot natuur- en recreatiegebied in aanbouw en ligt op de grens van land en zee. Het project is oorspronkelijk ontstaan vanuit kustversterking. West-Zeeuws-Vlaanderen was één van de acht Zwakke Schakels langs de Nederlandse kust. Doordat de kust landinwaarts met klimaatduin werd versterkt, moest camping Napoleon Hoeve (inmiddels onderdeel van Molecaten) in Breskens plaatsmaken. De recreatieondernemer zocht een mogelijkheid om dit om te buigen in een kans voor kwaliteitsverbetering. Stichting Het Zeeuwse Landschap was tegelijk op zoek naar een gebied waar grootschalige zilte natuurontwikkeling tot stand kon worden gebracht. Samen gaven zij de aanzet tot het project Waterdunen.

Lees verder

9. Zuid-holland

GROENE GEZONDE BEDRIJVENTERREINEN

BIZ Grote Polder in Zoeterwoude is een voorbeeld van een groen, duurzaam en toekomstbestendig bedrijventerrein. De jarenlange intensieve samenwerking tussen onder andere ondernemers, gemeente Zoeterwoude en Groene Cirkel Bijenlandschap was essentieel voor het succes van dit project. De plannen en de transformatie zijn door de ondernemers op Grote Polder met enthousiasme ontvangen en dit werkt aanstekelijk. Grote Polder heeft een ware metamorfose ondergaan waardoor een natuurlijke overgang is gerealiseerd tussen stedelijk gebied, het bedrijventerrein en het open gebied van het Groene Hart.

Lees verder

10. gelderland

HITTESTRESS AANPAKKEN DOE JE SAMEN

Bij klimaatverandering gaat het vaak over de gevolgen van droogte en extreme wateroverlast. Met de toename van zomerse
en tropische dagen is hittestress echter een serieus en urgent probleem zowel in het buitengebied als in de stad. Wanneer we
ons hierop niet voorbereiden, dan heeft dit invloed op de gezondheid van mensen, de leefbaarheid van buurten, comfort in
woningen en gebouwen, op de arbeidsproductiviteit en leidt het uiteindelijk tot economische schade. Reden voor provincie
Gelderland om tijdens de Week van de Hitte van 14 t/m 17 juni 2021 extra aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Lees verder

11. overijssel

RUIMTE VOOR WATER

Enschede heeft het afgelopen decennium volop ingezet op waterbeheer en ook op het gebied van klimaatbeleid en vergroening timmert de stad voortvarend aan de weg. De eerste concrete plannen ontstonden na overstromingen in 2010. Er viel 120 millimeter water in 14 uur. De ondergrondse waterbergingen stroomden over en grote delen van de stad stonden blank. De schade was aanzienlijk en veel huizen hadden waterschade. In 2013 volgde opnieuw een overstroming in het centrum en werd nogmaals bevestigd dat nieuw beleid nodig was.

Lees verder

12. Friesland

STEDENBOUWKUNDIGE KWALITEIT

Druk op de woningmarkt, de noodzaak van klimaatadaptatie en de energietransitie. Dit alles gaat de komende jaren een nog grotere rol spelen in de stedenbouwkundige kwaliteit van onze leef- en werkomgeving. Het zorgen voor een evenwichtige toedeling van functies aan locaties is een taak die primair bij de overheid ligt. Slim omgaan met beperkte ruimte, ruimte delen en komen tot een interdisciplinair ontwerp is dan ook noodzakelijk om steden en dorpen verder te verdichten én de woonomgeving gelijktijdig leefbaar én klimaatbestendig te maken.

Lees verder

13. flevoland

BIODIVERSITEIT

De biodiversiteit staat onder druk en dat heeft grote gevolgen voor het leven op aarde, de landbouw, de natuur en de stad. De verscheidenheid aan dieren, planten, micro-organismen en ecosystemen vormen de basis voor al het leven op aarde. De biodiversiteit regelt het klimaat en de waterkringloop, zuivert water en lucht, breekt organisch afval af, bestuift planten en verspreidt zaden, beschermt tegen ziektes en zo meer. Onze volksgezondheid kan ook niet los gezien worden van de gezondheid van ecosystemen. Om de biodiversiteit in Flevoland te versterken, heeft provincie Flevoland het Actieplan Biodiversiteit opgesteld.

Lees verder