Berichten

De Stopera in Amsterdam krijgt een groene gevel

Een klein jaar geleden diende raadslid Jasper Groen een voorstel in om de Amsterdamse Stopera te veranderen in ‘Hangende Tuinen aan de Amstel’. Gisteren besprak de commissie een voorstel van het college over de verbouwing van de Stopera, waarin het voorstel van GroenLinks wordt overgenomen. GroenLinks is verheugd dat deze vergroeningsslag gemaakt wordt.
Door een groot, beeldbepalend gebouw als de Stopera (Stadhuis en Opera)  van een groene gevel te voorzien geeft de gemeente het goede voorbeeld. GroenLinks bepleit daarbij een grondige aanpak; de grote verticale, blinde, bakstenen oppervlakten van het stadhuis zouden veranderd moeten worden in een fraaie, innovatieve tuin. Op de vraag van GroenLinks gaf het college aan dat het aanleggen van groene gevels wordt meegenomen bij het opstellen van de plannen voor de vergroening van de Stopera.
Alleen klimop is daarbij niet genoeg; GroenLinks pleitte voor een combinatie van aantrekkelijke planten en of begroeiing die veel CO2 opneemt. Het college wil bij de plannen voor het groen ook het bredere nut van groen meewegen. GroenLinks pleit er daarom voor om een bijzondere plant te gebruiken: de zogenaamde fijnstof-afvangende CO2-junk. De derde universiteit van Amsterdam, het AMS instituut, doet daar al een proef mee; wat GroenLinks betreft gebruiken we de opgedane kennis voor de Stopera.
GroenLinks heeft heel veel positieve reacties van buurtbewoners gekregen op het voorstel om ‘Hangende Tuinen’ in de binnenstad aan te leggen. GroenLinks vindt het vanzelfsprekend dat de buurt bij de plannen betrokken wordt; de wethouder bevestigde dat.
Door de Stopera te veranderen in ‘Hangende Tuinen aan de Amstel’ slaan we twee vliegen in een klap; we veranderen de Stopera in een aantrekkelijk gebouw en we maken een begin met het radicaal vergroenen van de stad. GroenLinks is tevreden dat het college daarvan nu ook overtuigd is.
Bron: groenlinks.nl

Nike Laakdal: Grootste groene gevel ter wereld

Aan het nieuwe Europese distributiecentrum van Nike in Laakdal, groeit de grootste groene gevel ter wereld. De groene wand heeft een oppervlakte van meer dan 2.000 vierkante meter met 100.000 planten.
Lowbay gebouw
Het ‘lowbay-gebouw’, dat dienst doet als opslagruimte, is georiënteerd naar het park en is er door middel van een groene gevel mee verbonden. Die gevel wordt doorgetrokken naar het kantoorgebouw, gelegen aan de westkant (snelweg). “De elementaire bouwvolumes krijgen hun architecturale kwaliteit door de toevoeging van een tweede gevel,” aldus Jaspers. “Deze gevel krult zich als een slang rond de terrassen van het lowbay-gebouw. Hij verbindt de volumes met elkaar op een dynamische manier en zorgt voor samenhang in het hele concept.”
Het nieuwe gebouw werkt met hernieuwbare energie afkomstig van onder andere zonnepanelen, windturbines en geothermie.
Duurzame groene gevel
Nike eiste een duurzame groene gevel met zo min mogelijk watergebruik. Na een uitgebreide inventarisatie van beschikbare systemen is er gekozen voor LivePanel van Mobilane. Voor installatie en onderhoud van de groene gevel is BSI Bomenservice uit Baarn verantwoordelijk. De plantenwand voorziet in een geïntegreerd irrigatiesysteem dat permanent zorgt voor voldoende vocht en plantenvoeding.
De groene wand bestaat uit een modulair systeem, is niet grondgebonden en bevat in totaal 11.000 verwisselbare plantcassettes.
Elke rij met cassettes wordt in een aluminium gootprofiel geplaatst dat tevens dient als waterbuffer. De planten in de cassettes worden automatisch van water voorzien door een capillair watergeefsysteem dat wordt aangestuurd door sensoren in de wand.
Het toegepaste gevelsysteem bevat een zorgvuldig geselecteerd plantenassortiment met onder meer Alchemilla, Bergenia, Campanula, Geranium en Nepeta.
Ook aan de biodiversiteit is gedacht. Zo zet Nike schapen in om het landschap te onderhouden en bestuiven bijen uit lokale korven de bloemen op en rond de campus.
Bron: cgconcept.be

Antwerpse Sky Building verduurzaamt met 'Nederlandse' groene gevel

Het kantoorpand Sky Building in Antwerpen wordt getransformeerd tot een duurzame werkomgeving met een groene gevel van het Nederlandse bedrijf Sempergreen.
De gevelbeplanting maakt gebruik van hemelwater dat op het dak van het kantoorgebouw wordt opgevangen en hergebruikt voor irrigatie. Het regenwater wordt naar een waterput van 20.000 liter geleid. De grootte van deze waterput is bepaald aan de hand van het neerslagmodel van Antwerpen.
De waterput beschikt over een pomp met sensoren. De computergestuurde pomp maakt het mogelijk om de planten van water te voorzien. Hierdoor krijgen de planten precies wat ze nodig hebben zonder gebruik te maken van leidingwater.
Duurzame leefomgeving
Volgens Sempergreen sluit de installatie van de groene gevel aan bij de beleidsplannen van Antwerpen. Zo heeft het stadsbestuur zich tot doel gesteld om Antwerpen de meest aantrekkelijke leefomgeving te maken voor bewoners en bezoekers. Het bedrijf verwacht met het pilotproject in Sky Building meerdere gebouwen in de stad van de groene gevels te voorzien.
Voor het ontwerp van de groene voorgevel van Sky Building is het architectenbureau Conix RDBM Architects verantwoordelijk. De gevel krijgt verschillende inheemse planten. Deze planten zijn geselecteerd in overleg met het bedrijf Ambius BeLux, ingenieursbureau Antea Group en AG Vespa | Stadsprojecten.