De Stopera in Amsterdam krijgt een groene gevel

Een klein jaar geleden diende raadslid Jasper Groen een voorstel in om de Amsterdamse Stopera te veranderen in ‘Hangende Tuinen aan de Amstel’. Gisteren besprak de commissie een voorstel van het college over de verbouwing van de Stopera, waarin het voorstel van GroenLinks wordt overgenomen. GroenLinks is verheugd dat deze vergroeningsslag gemaakt wordt.
Door een groot, beeldbepalend gebouw als de Stopera (Stadhuis en Opera)  van een groene gevel te voorzien geeft de gemeente het goede voorbeeld. GroenLinks bepleit daarbij een grondige aanpak; de grote verticale, blinde, bakstenen oppervlakten van het stadhuis zouden veranderd moeten worden in een fraaie, innovatieve tuin. Op de vraag van GroenLinks gaf het college aan dat het aanleggen van groene gevels wordt meegenomen bij het opstellen van de plannen voor de vergroening van de Stopera.
Alleen klimop is daarbij niet genoeg; GroenLinks pleitte voor een combinatie van aantrekkelijke planten en of begroeiing die veel CO2 opneemt. Het college wil bij de plannen voor het groen ook het bredere nut van groen meewegen. GroenLinks pleit er daarom voor om een bijzondere plant te gebruiken: de zogenaamde fijnstof-afvangende CO2-junk. De derde universiteit van Amsterdam, het AMS instituut, doet daar al een proef mee; wat GroenLinks betreft gebruiken we de opgedane kennis voor de Stopera.
GroenLinks heeft heel veel positieve reacties van buurtbewoners gekregen op het voorstel om ‘Hangende Tuinen’ in de binnenstad aan te leggen. GroenLinks vindt het vanzelfsprekend dat de buurt bij de plannen betrokken wordt; de wethouder bevestigde dat.
Door de Stopera te veranderen in ‘Hangende Tuinen aan de Amstel’ slaan we twee vliegen in een klap; we veranderen de Stopera in een aantrekkelijk gebouw en we maken een begin met het radicaal vergroenen van de stad. GroenLinks is tevreden dat het college daarvan nu ook overtuigd is.
Bron: groenlinks.nl