Berichten

Bomen zorgen voor een plezierige sfeer bij entree ziekenhuis

De gemeente ’s-Hertogenbosch schenkt in totaal 49 hemelbomen (Ailanthus altissima) aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het grote plein voor het ziekenhuis moet patiënten en bezoekers een welkom gevoel geven.

Bezoekers kunnen gemakkelijk onder de indruk raken van de grootte van het gebouw en de drukke wegen eromheen. Het plein moet daarom een aangenaam en overzichtelijk karakter krijgen, ook gezien vanuit de gebouwen. Hoge bomen zorgen voor een plezierige sfeer, waarbij gekozen is voor meerstammige hemelbomen. Het open en transparante karakter van deze bomen geeft het plein een prettige sfeer, waar het goed toeven is.

Burgemeester plant eerste boom
Burgemeester Ton Rombouts en bestuursvoorzitter Willy Spaan hebben onlangs de eerste hemelboom geplant op het voorplein van het nieuwe Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Beide heren hebben met behulp van een schop de laatste hand gelegd aan het graven van een gat, waarna de boom  door middel van een hijskraan op zijn plek werd gehesen.

Bron:
Jeroen Bosch Ziekenhuis

‘Puntgraaf’ wint plan voor groene entree Leidse binnenstad

Een samenwerkingsverband van atelier PRO architekten en Buro Sant & Co heeft de ideeënprijsvraag voor de herinrichting van de Lammermarkt in Leiden gewonnen. Het concept Puntgaaf voorziet in het herstel van het historische bolwerk, in combinatie met een bouwblok aan stadszijde.  “Er is een mooi evenwicht tussen groen en steen”, aldus het juryrapport.

Wegens het voornemen een ondergrondse parkeergarage onder de Lammermarkt te bouwen, zocht de gemeente Leiden naar manieren om ook het bovengrondse gedeelte aan te pakken. Voor inspiratie schreef ze in samenwerking met RAP Architectuurcentrum een ideeënprijsvraag uit, waarvoor 44 inzendingen werden opgestuurd.

Bolwerk met bouwblok
De eerste prijs was voor het plan Puntgaaf, dat elementen uit de historische opzet van de Lammermarkt herintroduceert. “Daartoe is uitgegaan van een combinatie van het bolwerk met het bouwblok, dat hier vroeger gestaan heeft. Een groene wal omsluit een nieuw vijfhoekig plein rond de molen. Door de wal geleidelijk op te laten lopen naar de straatzijde en de afmeting te geven van het vroegere bouwblok ontstaat een accent en duidelijke straatwand aan de Lammermarkt”, zeggen de winnende inzenders.

De bestaande molen De Valk, als enige overgebleven van de negentien molens die ooit op de bolwerken in Leiden stonden, krijgt een centrale plek op het nieuwe plein. Daarnaast pleit de winnende combinatie voor het verhuren van ruimten in de groene wal en zelfs voor de komst van het Nationaal Historisch Museum als grote trekker naar de locatie.

Evenwicht tussen groen en steen
De jury vindt dat het plan het vestingwerk laat herleven. “De inzending biedt een grote maar intieme publieke ruimte. Er is een mooi evenwicht tussen groen en steen. De nieuwe functies rondom de molen zullen, mits goed geprogrammeerd, het geheel versterken”, staat in het juryrapport.

Jury
De jury bestond uit de stadsbouwmeester van Haarlem, Max van Aerschot, stedenbouwer Jaap van der Bout en landschapsarchitect Lodewijk Baljon. De winnaars werden afgelopen vrijdag bekendgemaakt door de juryvoorzitter Max van Aerschot. Aansluitend werd de tentoonstelling geopend, die tot 7 maart te bezoeken is. 

Meer info en openingstijden:

Bron:
Architectenweb