Straten blank door zware bui? Groene daken kunnen oplossing bieden

Kelders onder water, straten die blank staan en daardoor miljoenen euro’s schade. De afgelopen maanden hadden we meerdere keren te maken met zware regenval en volgens experts gaat dat alleen maar vaker gebeuren. In Enschede hopen ze met groene daken de overlast te beperken. 
Omdat de riolen in de steden al dat water niet aankunnen, vindt het waterschap Vechtstromen het tijd voor actie. Ze experimenteren met speciale dakpannen die werken als een soort spons. Daken van huizen in steden zijn voorzien van die groene dakpannen, een soort plastic bak met verschillende grassen en planten erin.
Dakpan als een spons
Door het water op te vangen op het dak komt het geleidelijker in het riool terecht: De planten houden het water langer vast, waardoor het water meer verspreid afgevoerd wordt.
In de Kremersmaten in Enschede liggen als proef groene ecodakpannen op een aantal huurhuizen. Watergraaf Stefan Kuks van Waterschap Vechtstromen: “Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het is echt de toekomst. Want elke tegel of betonnen dakpan die vervangen wordt door natuurlijk groen heeft een positieve uitwerking op het riool.”
Wat vinden de bewoners?
Niet iedereen vindt de groene daken mooi. Bewoners vinden dat gras op de grond hoort en niet op hun dak: “Zonnepanelen op het dak, prima, maar dit? Ik vind het verschrikkelijk.” Buurtbewoonster Aurelia heeft een duidelijke mening.
Bedenker van de ecopan is Arno Weppel uit Oldenzaal: “In Noorwegen hebben ze al heel lang groene daken, maar dan gaat het om een plat dak. Ik vond het zonde dat bij onderhoud bij de woningbouwvereniging waar ik werk, de betonnen dakpannen vervangen werden door diezelfde pannen.”
“Dat moest beter kunnen. Daarom heb ik een groene dakpan bedacht die hetzelfde te verwerken is als een gewone dakpan, alleen dan met diverse planten erin.”
Straks groene dakpannen op elk dak?
Dat is nog even afwachten. De eerste resultaten van de proef in Enschede zijn positief. Over een paar maanden komen de definitieve conclusies, maar als het aan watergraaf Kuks ligt, komen er veel meer van deze groene daken in de steden van Twente.
bron: rtvoost.nl