Hoe ‘pratende planten’ minder water verspillen

Onderzoekers aan de Ugent hebben ‘pratende planten’ ontwikkeld die zelf aangeven wanneer er in hun groei iets fout gaat of hoeveel water ze precies willen krijgen.
De Ugent presenteert de innovatie komende week op de Gentse Floraliën. De ‘speaking plants’ van de universiteit zijn uitgerust met verschillende sensoren op de bladeren en stengels.
“We meten onder meer de groei en sapstroom, maar luisteren ook naar het geklik in de stengel als de waterkolom breekt – een teken van stress”, zegt professor Kathy Steppe van de vakgroep Toegepaste Ecologie en Milieubiologie. “Daardoor kunnen we net zoveel water geven als de plant heeft verdampt. Zo vermijden we verspilling. En als we merken dat de plant stress heeft, zoeken we de oorzaak.”
Gegevens combineren
Dergelijke sensoren bestaan al langer, stelt Steppe. Maar volgens de professor is de Ugent een voorloper als het gaat om de combinatie met computermodellen.
“Dat een plant op een bepaalde dag minder groeit of zelfs krimpt, zegt op zichzelf niet zoveel”, stelt ze. “Onze modellen brengen die meetgegevens samen met een hele reeks andere gegevens, zodat we kunnen kijken of er echt een probleem is – en of een sterkere krimp van het blad of de stengel bijvoorbeeld niet het gevolg is van een zeer zonnige dag.”
Voorlopig werkt het model allen nog beslissingsondersteunend, maar volgens Steppe kunnen de planten binnenkort rechtstreeks de computersystemen van hun serre aansturen. Zo kunnen ze zelf bepalen wat bijvoorbeeld de raamstand of de sterkte van de belichting moet zijn.
Bron: duurzaambedrijfsleven.nl