Amsterdam is op zoek naar dakboswachters

Zoals Amsterdam veel huizen telt, telt het evenzoveel daken. Die daken zijn nu vaak nog leeg, saai en grijs, maar worden steeds groener en duurzamer gebruikt. Als het aan de gemeente ligt worden meer en meer daken omgetoverd tot bloeiende daktuinen. Er waait een frisse, groene wind op de Amsterdamse daken. Iedereen, dakeigenaar of niet, kan hieraan een steentje bijdragen. Ook u kunt dakboswachter worden!
In de Agenda Groen, waarin de uitdagingen staan beschreven om met groen de stad aantrekkelijker te maken om in te wonen, te werken en te verblijven, staat de ambitie om 50.000 m² groen dak aan de stad toe te voegen. Zo kunnen Amsterdammers bijvoorbeeld een eigen moestuintu, een parkje of een vlindertuin opzetten op het eigen dak.
Subsidie voor groene daken en gevels
Om deze doelstelling te kunnen behalen, stelt de gemeente Amsterdam een subsidie beschikbaar voor het aanleggen van groene daken en groene gevels. De subsidie is aan te vragen door eigenaren, huurders, bewoners en bedrijven voor bestaande gebouwen die ouder zijn dan vijf jaar. Een groen dak moet een oppervlak van minstens 30 m² hebben en de wateropslagcapaciteit van het groene dak moet tenminste 20 liter per m² zijn. Een groene gevel moet een oppervlak van 30 m² of meer hebben en goed zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte.
Rooftop Revolution
Ook als u geen eigen dak hebt, maar bijvoorbeeld wel op een dak uitkijkt, kunt u uw steentje bijdragen door een groen dak, daktuin of dakmoestuin te ‘adopteren’. Via Rooftop Revolution, een online crowdfunding platform dat ondersteund wordt door de gemeente Amsterdam, kunnen bewoners een dakproject aanmaken en dakboswachter worden. Dakboswachters kunnen bijvoorbeeld bewoners, ondernemers, woningbouwcorporaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zijn die zich inzetten om groene initiatieven op de daken aan te leggen en deze te onderhouden.
Voordelen groene daken
Naast dat groene daken natuurlijk zorgen voor een prachtig uitzicht en voor een prettigere leefomgeving, levert een groen dak ook nog andere voordelen op. Zo blijven gebouwen in de zomermaanden koeler, worden hevige regenbuien beter opgevangen, krijg je meer bloemen, vogels en insecten in de stad en gaat het dak ook nog eens langer mee. Een goede ontwikkeling voor de Amsterdammers én de Amsterdamse natuur.
Word dakboswachter!
Wilt u ook een groen dak in uw buurt? Bekijk op www.amsterdam.nl/groenedaken de mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor uw eigen dak of kom in actie en maak een dakproject aan via www.rooftoprevolution.nl en word dakboswachter. Een dakproject steunen kan natuurlijk ook. Haal uw hark, schoffel en werkhandschoenen uit de kast en help Amsterdam groen te worden!
Bron: Gemeente Amsterdam