Green Cities Europe Award

Nederlandse *digitale* voorronde

Op 29 januari 2025 wordt de Europese Green Cities Europe Award uitgereikt door de ENA (European Nurserystock Association) op de IPM in Essen. Zo’n 10 landen zenden hun project in, die door de internationale jury beoordeeld wordt. Om de Nederlandse kandidaat te bepalen, organiseert Stichting De Groene Stad een nationale voorronde. Hierbij worden 4 kansrijke projecten door een onafhankelijk professional geselecteerd uit de inzendingen. Vervolgens kan het publiek via een LinkedIn poll stemmen voor hét winnende project.

De 5 ingezonden projecten, op volgorde van binnenkomst:

Project Vergroenen Hans de Riesstraat Alkmaar 2024

Hans de Riesstraat, Alkmaar

Misschien niet het grootste project wat nationaal ingezonden gaat worden. Echter wel een project waar zeer veel in te vinden is op gebied van groen-blauw. Op deze locatie is ‘groen-blauw’ in een bestaande situatie toegepast. Het project viel onder de opdracht ‘klimaatadaptief maken wijken’.
– 1.500m² bestrating eruit en vergroend.
– Veel hergebruik van materialen.
– Innovatieve oplossing met oppervlakkig zichtbaar waterafvoer naar wadi’s
– extra bomen aangeplant
– meer diversiteit in de soorten
– veel biologisch gekweekte en inheemse beplanting toegepast
– vaste planten, bloembollen, wilde bloemen, heesters en vogelbosjes
– regenpijpen afgekoppeld
– straatkolken verwijderd
– Speciale Rainaway tegels
– daarvoor grote wadi aangelegd
– Aquarol met water- en oever beplanting en faunatrapjes
– samenwerking bewoners
– Klimplanten langs de pilaren groenadoptie

https://stadswerk072.nl/vergroenen-hans-de-riesstraat

De laatste foto toont de situatie voor de renovatie.

Belsimpel HQ, Groningen

Grote Markt 21, Groningen

Op het dak van het gerenoveerde voormalige V&D gebouw in hartje Groningen is voor de werknemers van Belsimpel een multifunctionele daktuin ingericht. Waar eerst een grijs tegelterras lag, ligt nu een groene oase, compleet met petanquebaan, schommeltafel en skybar met uitzicht over de Grote Markt in Groningen. Hoewel het dak een beperkte draagkracht heeft, is met de slimme innovaties van The Urban Jungle Project toch een intensieve groene daktuin gerealiseerd, met vaste planten, kleine heesters en bomen. Door te werken met modulaire groenoplossingen, kon het project in een mum van tijd worden gerealiseerd, en in het geval van onderhoud kan het groen eventueel ook tijdelijk worden verwijderd. De innovatieve ‘Jungle Block’ is 3D geprint uit gerecycled consumentenafval, en zorgt ervoor dat een meerstammige Plataan van 5m hoog op dit dak geplaatst kan worden. De bomen bieden schaduw aan de gebruikers op hete zomerdagen, het groen bergt regenwater en de grotendeels inheemse beplanting biedt een plek aan biodiversiteit in de stad.

https://www.theurbanjungleproject.com/en/projects/belsimpel-groningen/

Wonderwoods

Op de hoek van de Jaarbeursboulevard en Croeselaan, 3521 BD Utrecht

Het Wonderwoods project in Utrecht, gerealiseerd tussen 2021 en 2023/2024, is een revolutionair voorbeeld van stedelijke vergroening. Twee woontorens van 70 en 100 meter hoog vormen een verticaal bos met meer dan 360 bomen en 9.640 struiken en vaste planten, geïnspireerd op de beplanting van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit project draagt bij aan biodiversiteit en welzijn van bewoners en bezoekers, met bloeiende soorten die insecten voeden en bessen die vogels aantrekken. Wonderwoods fungeert als een ‘groene long’ van de stad, met een positief effect op klimaat, luchtkwaliteit, en temperatuurregulatie. De unieke samenwerking tussen van Ginkel en Van den Berk Boomkwekerijen heeft geleid tot een gevarieerd en duurzaam beplantingsplan dat de stad en natuur harmonisch samenbrengt. Wonderwoods bevordert welzijn, duurzaamheid en economische waarde, en is een voorbeeld van innovatieve, grootschalige vergroening in een stedelijke omgeving.

https://wonderwoods.com

Landschappelijke inpassing warehouse Seacon Logistics

Olivier van Noortweg 1a, 5993SL, Maasbree

Mobilane’s vergroening van Seacon Logistics in Maasbree, met een 275 meter lange en 700 m² grote groene gevel boven de laaddocks, toont innovatie en duurzaamheid. Het WallPlanter® systeem biedt een hoogwaardige en diverse beplanting die de ecologische en esthetische waarde van de locatie verhoogt. Het project draagt bij aan de BREEAM Very Good-certificering en zorgt voor een betere landschappelijke integratie van het gebouw. De groene gevel verbetert het welzijn van werknemers door een aangenamere werkomgeving te creëren, vangt regenwater op, reguleert de temperatuur en verhoogt de biodiversiteit. Bovendien reduceert het CO2 en fijnstof, wat de milieukwaliteit bevordert. Het gebruik van duurzame materialen en de reproduceerbare aard van het ontwerp maken het een innovatief voorbeeld voor toekomstige projecten.

mobilane.com/nl/projecten/landschappelijke-inpassing-warehouse-seacon-logistics

Burgemeester Geukerspark

Burgemeester Geukerspark, Helmond

Helmond is een stad met een industrieel verleden. Op de plaats waar het Burgemeester Geukerspark is gerealiseerd stond voorheen een gasfabriek. Nadat de gasfabriek in 2012 werd gesloopt heeft het terrein een tijdelijke inrichting gekregen. Allerlei plannen passeerden de revue, tot aan een casino toe. Uiteindelijk is door de gemeenteraad besloten dat de definitieve bestemming een park zou worden. Dit heeft geleid tot een unieke ontwikkeling. Een prachtig park in het centrum van de stad waarin de Oude Aa een centrale plek heeft gekregen. De Helmonders zijn ontzettend trots op deze aanwinst met bijzondere bomen en de vele vaste planten die het park het hele jaar door een aantrekkelijke plek maken om te verblijven. Ook uniek is dat de beleving van het park vanuit de verschillende invalshoeken totaal anders is. In de nabijheid van de bibliotheek is in het Burgemeester Geukerspark een literaire speeltuin geplaatst. Het park in een woord: TROTS!