Vergroend plein aanwinst voor Ten Katebuurt

Het Ten Kateplein, gelegen in Amsterdam West nabij de bekende Ten Katemarkt – voorheen een stenige bedoening en vooral gebruikt als voetbal hangout voor de plaatselijke jeugd- heeft een ware metamorfose ondergaan. De stenen zijn verdwenen en in plaats daarvan is een oase van groen ontstaan.
Verspreid over het nieuw ingerichte plein staan vijftig boom- en bloembakken van natuursteen, waarin bomen, tulpen (in de lente), vaste planten, fruitbomen en zelfs verse kruiden te vinden zijn. Op de hoeken van het plein zijn grote houten banken geplaatst, waarop je even uit kunt rusten en van het uitzicht kunt genieten. Daarnaast zijn er een voetbalkooi en houten klautertoestellen gekomen, waardoor er voor de kinderen meer dan genoeg te spelen blijft.
Ontwerp samen met bewoners
Kenmerkend voor deze tijd, is dat het stadsdeel Amsterdam West de buurtbewoners nauw heeft betrokken bij het project. Voldoende groen en plekken om te zitten, bleken belangrijke eisen die de bewoners aan het nieuwe plein stelden. Ook het aan het plein gelegen café BAX dacht mee over het ontwerp. In een interview in het Parool vertelde eigenaar Jasper Bax: ‘We kwamen elke anderhalve maand samen om te vergaderen. Het was echt te gek om mee te denken. En ik ben er trots op hoe het is geworden.’
Lichtend voorbeeld
Stadsdeelbestuuder Dirk de Jager liet in hetzelfde artikel in het Parool weten het vernieuwde Ten Kateplein als blauwdruk te zien voor andere op te knappen pleinen in Amsterdam West, zoals het J.J. Cremerplein, het Karel Doormanplein en het Van Beuningenplein.
Onderhoud groen

Ook Peter Ulle, in de functie van groenontwerper van het stadsdeel verantwoordelijk voor het ontwerp van het plein en Hendrik Dekker, die het beplantingsplan opstelde, laten weten zeer content te zijn met het vernieuwde plein. Ulle: ‘We wilden een plek creëren waar alle buurtbewoners gebruik van zouden maken en van zouden kunnen genieten. Volgens mij is dat uitstekend gelukt. Daarbij is ook het onderhoud van het groen in goede handen, zodat iedereen nog lang van het plein kan blijven genieten.’