Stadspark van twee miljoen ook in teken van mensenrechtenbron

De stad Mechelen reserveert zo’n twee miljoen euro voor de aanleg van een vijfde park in de binnenstad. Dat komt op de Tinelsite, een stadsvernieuwingsproject. De realisatie van het park is gepland voor 2018 en het krijgt ook een link met mensenrechten. Zo komt er een Anne Frankboom.

Alles samen raamt de stad de investering op bijna 2,5 miljoen, inclusief een kleine 300.000 euro voor de herinrichting van de Van Busleydenstraat in 2019 en net geen 145.000 euro voor de Kattenbleekstraat in 2017. Alhoewel de ruimte met zijn 1,3 hectare niet zo groot is voor een park wil Mechelen ze wel maximaal benutten, want in de omgeving is er weinig groen. Daarbij moet ze zit- en spelruimte voor de buurt zien te verzoenen met open ruimte voor de toekomstige bibliotheek en Kazerne Dossin. “Het park zal meerdere functies hebben. Bijvoorbeeld ook voor een terras van een horecazaak”, geeft schepen De Bie aan.
“Kunst meest geschikte middel”
Voor de inrichting van het park wordt uitgegaan van drie sferen. In de zone tussen de bibliotheek en het museum heeft de stad een serene sfeer voor ogen, met een rustige buitenruimte. Het is daar dat enkele gedenktekens moeten komen. Zo kiest de stad voor één universeel beeld waarin de hele thematiek van mensenrechten vervat zit.  “Kunst is het meest geschikte middel om gevoelige thema’s zoals oorlog en schendingen van mensenrechten op een ingetogen manier onder de aandacht te brengen. Het beeld ‘Nooit meer oorlog’ van de Mechelse kunstenaar Theo Blickx zal meer dan ooit op z’n plaats zijn in het Tinelpark”, stelt schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen).
bron: gva.be