Gemeente Leiden introduceert een nieuwe groene aanpak voor het onderhoud van de leefomgeving

De gemeente introduceert een nieuwe aanpak voor het onderhoud van de leefomgeving. Uitgangspunt is dat de basis – straten, stoepen, groen en speelplekken – op orde is. Overbodig straatmeubilair wordt weggehaald. Zo ontstaat ruimte voor initiatieven van bewoners zelf, zoals het zelfontworpen plein in de Merenwijk: de Cliviadal.

“Het plein was een stukje verwaarloosd niemandsland. Vanwege protest uit de buurt zag de gemeente ervan af om daar extra parkeerplekken aan te leggen. Als bewoners hebben we in 2014 plannen gemaakt voor een alternatieve inrichting van het plein” vertelt Edo Elstak, een van de initiatiefnemers.

Groen en gezellig
“Met een beginkapitaal van Fonds 1818, en expertise en praktische hulp van de gemeente, konden we in 2015 echt actief aan de slag.” De jeu-de-boules-baan was het eerste wapenfeit; daarna heeft de gemeente de bestrating rond het plein onder handen genomen. De omwonenden namen de inrichting van de moestuin, kruidentuin en de kleurige plantenperken voor hun rekening. ”Veel buurtbewoners hielpen mee. Door het samenwerken in de tuin is er nu meer onderling contact in de buurt. Kinderen spelen weer gezellig op het plein, en ook passanten komen nieuwsgierig kijken en een praatje maken.”

bron: gemeente.leiden.nl