Antwerpen krijgt eigen Central Park

Het Zwitsers-Belgisch ontwerpteam ADR Architectes/Technum gaat de Gedempte Zuiderdokken heraanleggen. Het basisontwerp is een plein geworden met veel groen, water en ruimte voor kleinschalige evenementen. Er komt ook een museumas en een andere laan moet de Schelde met de stad verbinden. “Dit is geen spektakelarchitectuur maar een ontwerp met respect voor de historische contouren van de oude dokken en veel ruimte”, zegt de Antwerpse schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). Het nieuwe plein moet een klein Central Park aan de Schelde worden klinkt het.
Een definitief plan is dit nog niet. Het geselecteerde ontwerpbureau zal nu, samen met het stadsbestuur en verdere inspraak van de Antwerpenaren, aan een definitief ontwerp werken. Het is de bedoeling dat de heraanleg eind 2018 kan beginnen. Tegen dan moet al één van de twee parkings onder het plein klaar zijn. Er zal in beide parkings plaats zijn voor ruim 2.000 auto’s. Bovengronds zal er op het plein niet meer geparkeerd kunnen worden.
In het totaal namen er 5 ontwerpteams deel aan de wedstrijd voor de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken. “De keuze voor het winnend team gebeurde met een zeer grote unanimiteit. Zowel bij de gespecialiseerde jury, het stadsbestuur als de Antwerpenaren, die hun mening hebben gegeven. Dat betekent dat er een draagvlak is opgebouwd voor de toekomst van dit nieuwe plein”, besluit Rob Van de Velde.
bron: gva.be