Alphen aan den Rijn ligt midden in het Groene Hart en herbergt ’s werelds bekendste boomteeltcentrum, Greenport Boskoop. Maar hiermee profiteert nog niet iedere bewoner en bezoeker van groen.

Een groener, gezonder en aantrekkelijker centrum. Dat is wat Gemeente Alphen aan den Rijn nog meer voor ogen heeft. Om dit te bereiken is een uniek GroenFonds opgericht voor ondernemers in het centrum die hun pand willen vergroenen.

“Stedelijke vergroening is nodig voor verkoeling in de zomer, minder wateroverlast in natte perioden, betere luchtkwaliteit en een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Juist in versteende omgevingen ervaren mensen de nadelen van hittestress, wateroverlast en luchtvervuiling. Daarnaast zorgt groen voor een aantrekkelijke omgeving voor inwoners en winkelend publiek, en heeft het een positieve invloed op de lokale economie.”

Het partnerschap van Alphen aan den Rijn bij Stichting De Groene Stad is één van de acties die de gemeenten onderneemt om de meerwaarde van groen optimaal in te kunnen zetten.