Weert uitgeroepen tot Groenste regio van de wereld!

Internationale jury onder de indruk

Weert is zaterdag 20 september uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. Burgemeester Jos Heijmans en wethouder Harrie Litjens hebben in Charlottetown in Canada de titel ‘Winner International Competition Communities in Bloom’ in ontvangst mogen nemen. Daarnaast behaalde Weert een tweede plaats in het thema Cultureel Erfgoed. Het winnen van de titel bij dit wereldkampioenschap is een geweldige kans om Weert als groenste regio van de wereld op de kaart te zetten!
De mondiale competitie Communities in Bloom is een competitie waarbij de maatschappelijke betrokkenheid en het meedoen van inwoners bedrijven en verenigingen een zeer belangrijke rol speelt. Weert is in 2012 al uitgeroepen tot Groenste stad van Nederland, in 2013 tot Groenste stad van Europa en mag daar nu dus ‘Groenste regio van de wereld’ aan toevoegen. Het meedoen was al minstens zo belangrijk als het winnen: Ondernemers, belangengroeperingen en inwoners grepen deze competitie aan om er actief mee aan de slag te gaan en zelf initiatieven op te starten. Voorbeelden hiervan zijn het vergroenen van de binnenstad door ondernemers, biodiversiteitsprojecten in buurten, vergroenen van schoolpleinen etc. En op toeristisch-recreatief vlak zijn er diverse arrangementen uitgewerkt om het prachtige Weert en haar groene regio te tonen aan bezoekers.
Criteria competitie
Door de jury  van de competitie Communities in Bloom is Weert beoordeeld op thema’s zoals netheid, milieubeleid, cultureel erfgoed, groenbeleid en de inrichting van het openbare en buitengebied. Voor elk thema is bekeken welke rol en verantwoordelijkheid de gemeente hierin heeft maar ook welke rol, verantwoordelijkheid en invloed bedrijven, instellingen en particulieren hebben op het thema. Weert nam het in de finale op tegen: The London Borough of Richmond Upon Thames (Engeland), Makinohara (Japan), Moynalty Village (Ierland), Prestatyn Denbighshire (Wales), Seongbuk-gu (Zuid Korea).

Juryoordeel

Weert had zondag 13 en maandag 14 juli de jury van de competitie Groenste regio van de wereld op bezoek. De jury van organisatie ‘Communities in Bloom’ was erg onder de indruk van Weert en haar omgeving. Vooral het hoge aantal vrijwilligers in de maatschappij noemt men zeer bijzonder. Ook het grenspark Kempen~Broek kreeg veel lof. De jury let niet alleen op het aanwezige groen maar ook op zaken als netheid, cultureel erfgoed, milieu en duurzaamheid, de aankleding van de stad en de betrokkenheid van de inwoners. Het groen in de wijken en de ambitie om in Kampershoek 2.0 op termijn voor elke medewerker een boom te planten werd door de jury zeer gewaardeerd.

Een uniek stukje Europa binnen Nederland

Met het winnen van de competitie wordt een belangrijk impuls gegeven aan de provinciale en gemeentelijke ambitie om Midden-Limburg als groene recreatieve omgeving grote bekendheid te geven. Daarmee wil Weert meer bezoekers naar de regio trekken. Met het grenspark Kempen~Broek, een grensoverschrijdend natuurgebied, met een oppervlakte van ruim 25.000ha, vier keer groter dan de Veluwe, bezit de regio een heel bijzondere parel. De enorme soortenrijkdom, de grote verscheidenheid aan landschappen en de grensoverschrijdende samenwerking maakt dit gebied een uniek stukje Europa binnen Nederland.

Groen, groener, groenste!

Burgemeester Jos Heijmans: “Of het nu gaat om stedelijk groen, ons prachtige landschap of onze natuur, het groen in Weert staat hoog in het vaandel. Als burgemeester van Weert heb ik zelf ook deze bijzondere kwaliteit van Weert mogen ontdekken. Ik ben blij dat de jury dit heeft weten te waarderen en super trots op het behaalde resultaat: groenste regio van de wereld!”
 
Bron: Gemeente Weert