Waterbergende groenstrook op de zuidas in Amsterdam

Een primeur voor Amsterdam: aan de Zuidelijke Wandelweg op de Zuidas wordt op maandag 7 november een waterbergende groenstrook geopend die nu 56.000 liter en straks zelfs 130.000 liter water kan opvangen. Daardoor hebben de bewoners geen wateroverlast bij hoosbuien. De groenstrook is de eerste in zijn soort in Nederland. Het is de bedoeling dat hij op meerdere plekken in de stad wordt aangelegd.
Er valt steeds vaker veel regen. Dat leidt tot wateroverlast, zoals ondergelopen kelders. Omdat de groenstrook 35 centimeter lager ligt dan de omgeving, kan hij regenwater opvangen van de wegen en daken in de buurt. De groenstrook kan bij een hoosbui zelfs even in een beek veranderen.
Geen water in huis
Het water blijft maximaal 24 uur in de berging en daarna stroomt het langzaam weg naar het oppervlaktewater en infiltreert het in de bodem. Als bij een zware bui de strook dreigt te overstromen, stroomt het via een overstort het riool in. Dit voorkomt dat het water de huizen in stroomt.
Het hele jaar groen
Het unieke aan de strook is dat het opvangen van water wordt gecombineerd met een hoogwaardige inrichting van het groen. De groenstrook is beplant met planten die tegen veel water kunnen en het hele jaar groen zijn. De planten kunnen zelfs een tijdje onder water staan.
Bron: gemeente Amsterdam