Een daktuin van 2,5 ha bovenop de parkeergarage, een tropische binnentuin bij de entree en 26 etages plantenbakken achter de glazen gevel? Aan groen geen gebrek! Het nieuwe kantoor van het European Patent Office in Rijswijk is een spectaculair voorbeeld van groen en natuurinclusief bouwen. In het gebouw werken ca. 1850 patentdeskundigen uit alle landen van de EG. ‘Meer natuur in de stad’ en ‘een groene werkomgeving voor de medewerkers’ was de opdracht aan de architect. Het 107 m hoge pand is in vier jaar gebouwd. De opening werd in de zomer van 2018 verricht door Koning Willem Alexander.
De daktuin is vormgegeven als een kunstmatig landschap met zichtbare dijkjes als verhogingen op de betonconstructie. Omdat bij de aanleg zeeklei uit de bodem is gebruikt, sluit de natuurontwikkeling direct aan op de omgeving. Iedere dijk heeft zijn eigen specifieke beplanting. Zo is er een bijen- en een vlinderdijk. In de valleitjes foerageren vogels. De grote waterpartijen die de dijkjes doorbreken, geven de tuinen een natuurlijk karakter. Lange lijnen verbinden de verschillende onderdelen met elkaar. Bij de planvorming voor de nieuwbouw in 2014 werd het daklandschap gekoesterd als waardevol landschappelijk element. Bijzonder is de dubbelwandige gevel. Op 6 m van de gevel is langs de lange zijden van het gebouw een glazen wand aangebracht. Een second skin. Daarachter is een constructie gebouwd waardoor er plantenbakken van 8,50 x 1,60 m tot aan de 26e verdieping konden worden geplaatst! Hierdoor wordt de kwaliteit van het binnenklimaat verbeterd met een binnentuin die zorgt voor natuurlijke ventilatie. De beplanting bestaat onder andere uit verschillende soorten sedum, cactussen, succulenten en andere (tropische) planten.
Daklandschappen bieden nieuwe kansen voor de ontwikkeling van de natuur in een stedelijk milieu. Met de goede beplanting dragen ze bij aan het afvangen van fijnstof. Een daktuin kan veel regenwater bergen. De gelijkmatige verdamping voorkomt bovendien hittestress in dicht bebouwde gebieden. Het zijn koelte-eilanden die ook bijdragen aan het vastleggen van CO2. Als gebruik wordt gemaakt van bodem en beplanting uit de buurt, kan een daktuin uitgroeien tot een volledig in de omgeving geïntegreerd microlandschap. Deze nieuwe landschapsvorm vormt een bijzondere plek voor de ontmoeting van mens en natuur.
Meer informatie: https://www.copijn.nl/projecten/european-patent-office/
Met dank aan Copijn, Utrecht voor de foto’s