Treinwagon in Gent demonstreert groen dak

De meeste rechtstreekse positieve effecten  van ‘groen’ op de leefomgeving, zoals verbeterde  luchtkwaliteit, psychisch welbevinden van mensen, zijn bekend. Maar ook andere manieren waarop beplanting maatschappelijk kan worden ingezet krijgen steeds meer aandacht. Juist nu door klimaatverandering stedelijke gebieden vaak kampen met wateroverlast, veroorzaakt door ‘tropische’ regenbuien, zien we overal experimenten met waterberging met behulp van stedelijk groen.
Een originele manier om de mogelijkheden van ‘groene daken’ onder de aandacht te brengen vonden we in het Belgische Gent. Daar staat in de Voorhaven een treinwagon met daarop een groen dak. Bedrijven, aannemers en architecten worden uitgenodigd om er te komen kijken en zich te informeren over de mogelijkheden. De groendakwagon staat voorlopig op zijn plek in de Gentse Voorhaven, maar zou in principe geschikt kunnen zijn om waar dan ook de mogelijkheden van groene daken uit te dragen.
Door middel van verschillende soorten beplanting en verharding, bovenop ween waterbergende laag, is een voorbeeld van een groen daklandschap gecreëerd. De waterbergende laag onder het groen bestaat uit kratten, waarmee in totaal 135 liter water per m2 kan worden geborgen, water dat tijdens droge periodes kan worden benut voor bevloeiing. De realisatie van het demoproject kwam tot stand in samenwerking met De Dakdokters en Permavoid Limited uit Nederland.