Tien bijenhotels op een rij in Archeon voor onderzoek

Aan de witte muur van de Romeinse tempel in Archeon in Alphen aan den Rijn hangen 10 bijenhotels. Deze hangen daar in het kader van een wetenschappelijk onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten (partner van Naturalis in Leiden).
De bijenhotels bestaan uit blokken hout met geboorde gaten. Wilde bijen maken gebruik van deze gaten om er hun nestjes in te bouwen. De bijenhotels zijn gemaakt van Amsterdams iepenhout door het bedrijf BeeInc.

Waarom dit onderzoek?
Er bestaat onduidelijkheid over de precieze voorkeuren van wilde bijen wat betreft de ‘rafeligheid’ van de geboorde gaten. Kenners beweren vaak dat ze liever in gladde gaten nestelen. Anderen zeggen dat dit niets uitmaakt en dat ze net zo lief in rafelige gaten nestelen. Aan de muur van de Romeinse tempel hangen vijf bijenhotels met rafelig geboorde gaten en vijf met glad afgewerkte gaten. Door voor beide typen gaten bij te houden hoeveel bijen er gebruik van maken, komen we hopelijk te weten welke voorkeur de wilde bijen hebben. Met die informatie kunnen we deze bijen een handje helpen!

Het onderzoek is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten in samenwerking met Archeon. In Alphen aan den Rijn en omgeving werken vele partijen samen aan een bloem- en bijenrijker landschap in het project Groene Cirkels Bijenlandschap.
Bron: alphens.nl