Met het mooie weer voor de deur, zie je her en der in de stad de eerste moestuintjes alweer groener worden. De laatste jaren is gezamenlijk moestuinieren in de stad, hipper gezegd ‘urban farming’ een steeds grotere trend gaan worden. Vorig jaar verscheen er een prachtig boek ‘Smaakmakers: boeren in de stad’, waarin we zes Amsterdamse stadsboeren volgen door alle vier seizoenen in hún moestuin.
Makers van het boek Hannie van den Bergh, Ellen van den Berg en Lotte Clerkx wilden met hun boek laten zien wat stadslandbouw doet met mensen, wat gezamenlijke stadsmoestuinen doen met buurten en hoe bewoners zelf hun stad groener, duurzamer en smaakvoller kunnen maken.
In het boek lezen we alles over de zegeningen maar ook over de plagen van het (moes)tuinieren. Wan hoe ga je om met tuindersproblemen als slakken en konijnen die huishouden in je tuin? Volgens Debra Solomon, stadsboer in DemoTuinNoord, mag gif nooit een optie zijn: ‘De beste pesticide is de schaduw van de tuinder’, zo luidt haar motto.
Maar gelukkig overheersen de mooie momenten, zoals de zomerse vrijdagmiddagen in de ACTA tuin in Amstedam Nieuw-West. Annet van Doorn: ‘Dan legden we een groot laken op de grond , met alle oogst van de werkmiddag erop, en werd de oogst verdeeld.’
Tenslotte zijn er in het boek ook een aantal groene tips opgenomen, waaronder deze van tuinder Ellen Mookhoek: ‘De tuinboon is de perfecte plant voor alle locaties, hij is ‘idiot-en hufter-proof’. Je hoeft er niet zo veel van af te weten, hij lukt gewoon meestal.’
Smaakmakers: boeren in de stad, Ellen van den Berg, Hannie van den Bergh, Lotte Clerkx
ISBN 978-90-822153-0-4
NUR: 758
www.studio-hb-nl
www.smaakmakers.me