Ruimteschip maakt Brussels flatgebouw groen en duurzaam

De Belgische architect Vincent Callebaut heeft een nieuw project laten zien: een energieproducerend ‘ruimteschip’ voor bovenop een saaie flatgebouw in Brussel. Daarnaast zal het gebouw ook de voor Callebaut bekende bekleding met planten krijgen.
Het plan valt op omdat het, in tegenstelling tot veel van Callebauts wilde ideeën, haalbaar lijkt. Het gebouw, dat aan het Place Rogier vlakbij de Botanische Tuinen van de Belgische hoofdstad ligt, blijft intact. Callebaut will 10.000 planten in de gevel plaatsen om het geheel te doen lijken op de botanische tuin nabij.
Cocon
Opvallender dan de nieuwe groene gevel zijn de plannen voor het dak. Callebaut ontwierp een vreemdsoortig object dat bovenop het rechthoekige gebouw komt te liggen en waarin winkels, bedrijven of appartementen kunnen komen. Deze Chrysalis (het engels/latijnse woord voor een cocon van een vlinder) bestaat uit hout en staal, is ovaalvormig en geeft het gebouw een hele nieuwe uitstraling – alsof er een ruimteschip is geland dat het oorspronkelijke bouwwerk langzaam overneemt door het in groene planten te omsluiten.
Zon en wind
Volgens Callebaut zijn de Chrysalis en groene bedekking niet alleen maar mooi. Hij berekende dat de planten 50 ton CO2 per jaar absorberen uit de lucht én de isolatie van de woningen verbeteren, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Door de cocon bovenop vervolgens met zonnepanelen te bedekken en windmolens te plaatsen moet het gebouw zelfvoorzienend worden. De geplande 42 turbines moeten volgens de ontwerptekeningen ook op de Chrysalis komen te staan.
Bron: deingenieur.nl