Onderzoek toont aan: groen dak en zonnepanelen perfecte combinatie

Zonnepanelen en groene daken blijken een prima combinatie. Zonnepanelen werken efficiënter en op het dak ontstaat een gevarieerde flora en fauna.
Dat blijkt uit onderzoek van de Zurich University of Applied Sciences in de Zwitserse stad Bazel. De studie bevestigt het idee dat zonnepanelen beter functioneren als ze op een laag vegetatie staan. Planten brengen waterdamp in de lucht en voorzien de zonnecellen van extra koeling. Vooral bij hoge temperaturen werken de zonnepanelen daardoor efficiënter.
De wetenschappers ontdekten dat het groene dak zelf ook baat heeft bij de plaatsing van zonnepanelen. De schaduwen van de panelen verhogen de variatie in bodemtemperatuur. Er ontstaan plekken die koeler en natter zijn naast warme, droge stukken dak. Uit het Zwitserse onderzoek blijkt dat de biodiversiteit op een groen dak met zonnepanelen hoger is dan op een gewoon groen dak. Zowel de diversiteit van het plantenleven als het aantal aanwezige insectensoorten gaat flink omhoog.
Bazel is de stad met het grootste oppervlak aan groene daken per inwoner in de wereld. Sinds 2002 zijn ze verplicht voor nieuwe gebouwen. Eerst zag de stad die verplichting vooral als energiebesparende maatregel. Later werd ook het behoud van de biodiversiteit belangrijker.
Bron: duurzaambedrijfsleven.nl