Nederlandse Bijenhouders Vereniging tekent Manifest De Levende Tuin

Een nieuwe partij heeft zich aangesloten bij het Manifest De Levende Tuin: de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NVB). Dat gebeurde gisteren tijdens de Garden Retaildagen in Hazerswoude. Tuinbranche Nederland bracht daar De Levende Tuin onder de aandacht van tuincentra, waaronder Intratuin. De Bijenhouders Vereniging draagt het concept een warm hart toe en zal het verder uitdragen.
“We willen graag meehelpen om het vergroenen van tuinen te stimuleren”, aldus Wouter Schouwstra van de NVB. “Daarmee is een breed belang gediend, maar ook specifiek dat van de bijen. Levende tuinen, met veel bloeiende planten, zijn essentieel voor het in stand houden van een gezonde bijenpopulatie. En dat is weer goed voor de biodiversiteit, de bestuiving van fruit en andere gewassen en voor de productie van honing.” De NVB behartigt de belangen van imkers in alle delen van Nederland.
Breed draagvlak
Het draagvlak onder de beweging De Levende Tuin wordt zo steeds breder. En dat is precies wat de initiatiefnemers – Branchevereniging VHG en NL Greenlabel – voor ogen hadden toen zij in oktober 2014 het Manifest sloten met het Ministerie van Economische Zaken, Tuinbranche Nederland, GNL Stadswerk, Netwerk Groene Bureaus, de Vlinderstichting, de Vogelbescherming, de Nederlandse Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten en Wageningen Universiteit/Alterra. Eind vorig jaar sloot ook de Bomenstichting zich aan.
Duurzame keuzes
Met het ondertekenen van het Manifest De Levende Tuin onderstrepen de partners dat zij zich actief zullen inzetten om consumenten, bedrijven en overheden te overtuigen om duurzame keuzes te maken voor tuinen en andere buitenruimten. De inspanningen hebben al geleid tot vele producten en gebieden met een duurzaamheidsrapport en gerichte scholing van leerlingen en volwassen hoveniers. Naast de voorlichtingscampagne voor professionals is er ook een consumentencampagne met een eigen logo, film, website (www.delevendetuin.nl) en Facebookpagina. Ook de hoveniers kunnen hiervan gebruik maken.
De Levende Tuin
De Levende Tuin is een concept – ontwikkeld door Branchevereniging VHG – voor het realiseren van tuinen (en andere buitenruimten) waarin de natuur te zien, voelen, horen, ruiken én proeven is. Door gebruik van groen en natuurlijke materialen ontstaat een prettige omgeving voor mens en dier. Bovendien biedt een levende tuin tal van voordelen: de groene omgeving vangt fijnstof en CO2 op en houdt regenwater langer vast. Daarnaast verhoogt zo’n tuin de waarde van de woning.