Meer bomen voor groenere schoolpleinen

De provincie Overijssel begon vandaag op de nationale Boomfeestdag de campagne “Bomen voor groenere schoolpleinen”. Met deze campagne worden dit jaar op of in de omgeving van schoolpleinen van basisscholen in Overijssel 500 laanbomen geplant. Het doel is om de schoolomgeving van kinderen groener te maken.
De campagne, die wordt gecoördineerd door Natuur en Milieu Overijssel, past bij andere projecten van de provincie zoals de Cool Nature speelplaatsen en de Groen, Groener, Groenst projecten die tot doel hebben om kinderen meer in aanraking te brengen met natuur.
Gedeputeerde  Hester Maij voor landbouw, natuur en cultuur, wethouder Ed Anker van Zwolle en twee kinderen van basisschool De Vlieger in Zwolle plantten ter gelegenheid van de Boomfeestdag samen een boom bij de school. Dit was tevens het startsein voor de campagne “Bomen voor groenere schoolpleinen”. “Kinderen hebben niet overal gemakkelijk toegang tot een groene omgeving met bijvoorbeeld bomen en waar ze kunnen spelen. Ook op en rondom veel schoolpleinen kan het best nog wat groener. Het is erg belangrijk voor kinderen dat ze ook in schooltijd gemakkelijk kunnen ontspannen in het groen. Vandaar deze campagne. We hopen dat veel Overijsselse scholen zich aanmelden voor een boom en dat de gemeenten mee willen werken bij de aanplant van de bomen.” Uit onderzoek in 2015 blijkt dat veel inwoners van Overijssel behoefte hebben aan meer groen en natuur in hun woonomgeving. Vooral kinderen zouden moeten kunnen spelen in het groen.
Aanmelden voor een boom
De provincie financiert de aanschaf van de bomen. De bomen zijn, tot een maximum van vijf per school, beschikbaar zolang de voorraad strekt. Scholen kunnen zich via de website van Natuur en Milieu Overijssel aanmelden voor een boom. Ze krijgen een voucher voor de bomen die de school dan zelf aanschaft. Het is de bedoeling dat de school zelf de aanplant regelt via sponsoren of de gemeente. Indien gewenst kan Natuur en Milieu Overijssel voor de school contact opnemen met de gemeente over zaken als de plantlocatie en de financiering. Naast de bijdrage van de provincie sponsort de firma Twence de scholen met een extra bijdrage.
bron: brugnieuws.nl