Mandelabrug wordt grootste groene pergola ter wereld

De Mandelabrug gaat de grootste groene pergola van de wereld worden. Aan de buitenkant komt een pergolaconstructie met groene planten. Dit zal een echte afspiegeling worden van wat Zoetermeer is, stad tussen de parken. Dit plan is door de Zoetermeerse ingenieur Ashley Ballantine als burgerinitiatief ingediend bij de gemeenteraad. Hij reageert hiermee op de wens van de RVOZ om de stad wereldberoemd te maken.
Zoetermeer is een stad tussen het groen en de plannen van de RVOZ willen de stad wereldberoemd maken. Hoe breng je dit bij elkaar? De Zoetermeerder Ashley Ballantine zocht naar een plan om dit te realiseren en dan ook nog eens op een betaalbare en groene manier.
Het plan is om nieuwe stalen vakwerk spanten te monteren aan de buitenkant van de brug. Zo ontstaat er een enorme groene pergola. Wanneer dit plan wordt gerealiseerd zal dit de grootste pergola op de wereld worden. In zijn plan laat Ashley Ballantine op verschillende plekken ruimte over om het licht door te laten. Hij wil hierdoor verschillende groene planten laten groeien langs deze pergola. Zo zal de Mandelabrug transformeren tot een groene brug die naar zijn mening veel beter de stad Zoetermeer symboliseert dan de huidige brug.
In zijn plan wil Ashley vasthouden aan de unieke vorm van de brug. Het glas wat nu te zien is zal bijvoorbeeld behouden blijven. Daarnaast heeft hij  verschillende ladders in zijn plan opgenomen om het wassen van de ramen en het onderhouden van het groen gemakkelijk te maken. Nu is dit erg moeilijk omdat glazenwassers moeten abseilen van bovenaf. Bedoeling van de constructie is dat de planten op de brug het regenwater dat op de brug terecht zullen opnemen. Hierdoor wordt wateroverlast verminderd. Allereerst zal er een testfase plaatsvinden op een klein gedeelte van de brug alvorens wordt overgegaan op de renovatie van de hele brug.
bron: zoetermeeractief.nl