Leidschendam wil in hoog tempo vergroenen

Steen eruit, groen erin. Leidschendam-Voorburg wil de komende jaren hard ‘vergroenen’: Op het schoolplein, op daken en tegen gevels.
Het aantal groene schoolpleinen moet van de huidige twee naar vijf, meer dan een verdubbeling. Ook trekt de gemeente de portemonnee voor de aanleg van groene daken en geveltuinen, openbare boomgaarden en pluktuinen. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsagenda 2016-2020.
Als een olievlek moet het groen zich over de stad gaan uitspreiden. De ambitie van de stad is om de komende vier jaar 15.000 vierkante meter aan groene daken en geveltuinen aan te leggen.
Zonnepanelen
Daarnaast zet het stadsbestuur flink in op een schonere stad. Zo komt er een doorstart van de subsidieregeling voor zonnepanelen. In totaal trekt de gemeente in de periode tot 2020 575.000 euro uit voor het duurzamer maken van Leidschendam-Voorburg. Daarvan gaat 60.000 euro naar ‘groen en biodiversiteit’. Daar valt onder meer de aanleg van openbare boomgaarden onder.
Voor groen moet je niet de stad uit hoeven, vindt het stadsbestuur. Dat moet dichtbij zijn, in de eigen wijk. Daarom komen er meer voorzieningen – zitbanken, picknicktafels en ‘recreatieve pleisterplaatsen’ – om te kunnen profiteren van het groen in de buurt.
Elektrisch
In het streven om minder te vervuilen gaat Leidschendam-Voorburg onder meer het elektrisch autorijden stimuleren, meer inzetten op afvalscheiding en wil de stad dat inwoners vaker de fiets gaan pakken. Over vier jaar moet het gebruik van de fiets met 30 procent zijn gestegen.
Wethouder Floor Kist (onder meer Milieu en Duurzaamheid) zegt met de Duurzaamheidsagenda te kijken naar de toekomst. ,,Er is een mooi gezegde: ‘We erven de aarde niet van onze voorouders, we lenen hem van onze kinderen’. De gemeente wil onze kinderen niet opzadelen met problemen die wij laten liggen.”
Groencompetitie
Eerder meldde de gemeente al in 2017 mee te doen aan de jaarlijjkse Nationale Groencompetitie van Entente Florale. Daarmee maakt de stad kans op de titel ‘Groenste stad van Nederland’.
Bron: AD.nl