Lagere belasting voor groene tuinen en daken in Nijmegen

GroenLinks wil Nijmegenaren die een groene tuin/dak hebben (of aanleggen) belonen met een lagere rioolheffing. Klimaatverandering zorgt er voor dat we steeds vaker met hoosbuien te maken krijgen. Het riool wordt op dat moment volop belast, met als gevolg vaak schade aan huizen en gemeentelijke eigendommen. GroenLinks wil samen met de gemeente en de bewoners hier iets aan doen. 

Hoe groener de tuinen en daken, hoe meer regenwater de grond inloopt en hoe minder het riool belast wordt. Fractievoorzitter Pepijn Boekhorst: “Nu betalen woningeigenaren nog een vast bedrag, afhankelijk van hun woningwaarde. GroenLinks wil graag stimuleren dat bewoners hun tuin en dak vergroenen, om regenwater te bergen. Een lagere rioolheffing kan volgens ons een goede bijdrage leveren hieraan.”
Andere partijen in de gemeente waren ook enthousiast over het voorstel. Net als GroenLinks hadden de andere raadsfracties veel complimenten voor het rioleringsplan van wethouder Tiemens (energie en water) en Helmer (openbare ruimte). De komende jaren gaat Nijmegen energie winnen uit afvalwater en in veel wijken worden projecten uitgevoerd om water meer plaats te geven.
Bron: nijmegen.groenlinks.nl