Kleinbladige linde is de Boom van het jaar 2016

De Winter of kleinbladige linde (Tilia cordata) is woensdag op de Boomkwekersdag van LTO in Echteld gekozen tot Boom van het jaar 2016. De verkiezing is een initiatief vanuit de boomkwekerijsector. De verkiezing kreeg dit jaar thema: Bomen voor Bijen.
Bomen dus die een opvallende positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit en het ecosysteem. Behalve het feit dat de boom van bijzondere betekenis moet zijn voor bijen, moet het een boom zijn die in Nederland in voldoende mate verkrijgbaar is. Voor de verkiezing Boom van het Jaar 2016 zijn na oproepen een dertigtal boomsoorten voorgedragen. Een vakjury heeft uit die lijst drie bomen genomineerd.
Vanwege het gekozen thema was voor de jury de kwaliteit van de boom als voedingsbron voor bijen een zwaarwegend criterium in haar oordeel. Daarnaast ook functionaliteit, gezonde groei en beschikbaarheid.
De Winter of kleinbladige linde kreeg woensdag op de Boomkwekersdag van LTO-vakgroep Bomen en Vaste planten ruim de helft van de stemmen. Een goed bloeiende boom die voor veel bijenhoning zorgt.
Op de tweede plek kwam de Honingboom (Sophora japonica). Derde werd de Bijenboom (Tetradium daniellii).