Jaarbeursplein krijgt groene bouwhekken

Het Utrechtse Jaarbeursplein is nu niet direct een ‘groene’ plek in Nederland. Maar ambitieuze bouwplannen, die het hele gebied rond het station Utrecht Centraal een nieuw gezicht zullen geven, worden nu aangegrepen om ook tijdelijk, tijdens de bouw, het plein te vergroenen. De Green Business Club (GBC) Utrecht Centraal, waarin grote bedrijven met belangen in Utrecht Centraal deelnemen (zoals Prorail, Rabobank Nederland, ABN Amro, NH Hotels, Movares, de Jaarbeurs en uiteraard de gemeente Utrecht) zit achter dit project.
Het project dat het Jaarbeursplein tijdens de grondige verbouwing ‘groen’ maakt, wordt door GBC Utrecht Centraal opgezet in samenwerking met de Plantenfabriek, die (naar eigen zeggen) kunst, vormgeving en groen met elkaar combineert en CU2030, dat de communicatie over het nieuwe Utrechtse Stationsgebied coördineert. De initiatiefnemers willen bereiken dat de onafzienbare ondoordringbare wanden van bouwhekken, die nu eenmaal onontkoombaar zijn tijdens een dergelijk omvangrijk bouwproject, niet grauw en grijs maar groen en kleurig zullen zijn. Op 16 september werden de eerste Green Fences aangebracht.
Aan de bouwhekken – de eerste acht ‘green city fences’ zijn inmiddels in gebruik genomen – worden bloeiende planten in bakken en aan hekjes bevestigd, het is de bedoeling dat de groene bouwhekken, met een eigen irrigatiesysteem, zeker twee jaar zullen blijven staan – en hangen. In 2018 zal dit gedeelte van het project Utrecht Centraal (de naam CU2030 geeft al aan dat er ook na 2018 nog het nodige staat te gebeuren…) klaar zijn. In de bouwplannen voor het Jaarbeursplein is in elk geval de aanplant van bomen inbegrepen.