Hoveniers zamelen taxussnoeisel in voor 150 chemokuren

De VHG-lidbedrijven die deze zomer hebben meegedaan aan de actie ‘Vergroot de Hoop’ hebben bijna 150 kubieke meter taxussnoeisel verzameld. Daarmee maken zij evenzovele chemokuren mogelijk voor kankerpatiënten. Bovendien doneert initiatiefnemer Stichting Vergroot de Hoop per ingezamelde kuub een bedrag aan een organisatie of instelling die werkt rond kankerpreventie, -behandeling of -bestrijding. Deze hoeveelheid taxus is goed voor een bedrag van ruim 7000 euro. De landelijke actie van Stichting Vergroot de Hoop was een groot succes. Branchevereniging VHG heeft ook voor volgend  jaar haar medewerking toegezegd.
Totaal is dit jaar ruim 256000 kilo taxussnoeisel ingezameld via 245 gemeenten die inzamelpunten openstelden. Dit snoeisel van de Taxus Baccata bevat een belangrijke grondstof (baccatine) voor het maken van geneesmiddelen waarmee men tijdens chemotherapie kanker bestrijdt. De ingezamelde hoeveelheid is goed voor 2600 chemokuren. Vanwege het zachte weer kon tot medio september goed bruikbaar snoeisel worden ingeleverd. Daardoor kunnen nóg meer patiënten worden geholpen. “De opbrengst is meer dan het dubbele vergeleken met 2014, het jaar waarin we gestart zijn met dit initiatief”, vertelt Nirmala Ramdien van Stichting Vergroot de Hoop. “De media-aandacht die de actie heeft gekregen en het ambassadeurschap van tv-tuinman Rob Verlinden heeft daaraan zeker bijgedragen.”
Actie 2016
De lat voor 2016 ligt hoog, want dan wil de Stichting de opbrengst nog eens verdubbelen. “We nu al druk bezig om nog meer gemeenten aan te laten sluiten. En uiteraard zijn we erg blij dat we dan weer op de inzet van de hoveniers en groenvoorzieners kunnen rekenen”, aldus Ramdien. Branchevereniging VHG heeft het voornemen om tijdig een sterke campagne in te zetten, om meer leden bij de actie te betrekken. De lidbedrijven kunnen zich aanmelden voor snoeiwerk bij particulieren of op begraafplaatsen, zelf snoeisel doneren of fungeren als inzamelplaats voor snoeisel in hun gemeente “Zij laten daarmee zien dat zij maatschappelijk betrokken zijn”, aldus VHG-voorzitter Rien van der Spek. “In plaats van het afval naar de vuilstort te brengen waar ze ervoor moeten betalen, krijgt het snoeisel nu een zeer nuttige toepassing. Bovendien kunnen de leden met het promoten van snoeiwerk in hun regio ook nieuwe klanten winnen.” De branchevereniging ondersteunt haar leden tijdens de actie met informatie en diverse promotiemiddelen.