Herinrichting Ninoofse Poort leidt tot 2 hectare extra groene zone

Beliris, het Brussels gewest, Brussel Stad en Molenbeek hebben maandag het startschot gegeven voor de herinrichting van de Ninoofse Poort en de westelijke kleine ring.
Dat gebeurde met de afbraak van enkele gebouwen, die na de sanering van de terreinen plaats moeten maken voor een park van twee hectare. Beliris trekt 22 miljoen euro uit voor het project, dat tegen de lente 2019 klaar moet zijn.
De Brusselse huisvestingsmaatschappij BGHM investeert een half miljoen euro in de sanering van de gronden. De afbraak van de gebouwen en de sanering van de gronden moeten tegen het einde van het jaar afgerond zijn.
Dan kan er gestart worden met de eigenlijke herinrichting van het kruispunt. Sinds de start van het project zijn reeds heel wat grondige aanpassingen gebeurd. Zo ligt het project met 107 sociale woningen niet langer in het nieuw aan te leggen park, naast het Institut Arts en Métiers. Ook de tramlijn is verlegd en loopt niet langer door het park.
Dat park zal worden aangelegd in overleg met de omwoners, zo kondigde Brussels minister voor Milieu Céline Fremault maandag aan bij de start van de werkzaamheden. Ook Beliris-voorzitter Didier Reynders, Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet, en de burgemeesters van Brussel, Yvan Mayeur, en Molenbeek, Françoise Schepmans, waren aanwezig bij de plechtigheid.