Op het terrein van de Radboud Universiteit Nijmegen studeren en werken ongeveer veertigduizend studenten en medewerkers in een groene omgeving; het terrein wordt gesierd door zo’n 1.500 verschillende bomen. De platanen, lindes en beuken hebben niet alleen een esthetische waarde, maar vertegenwoordigen tevens een sociale functie voor de universiteit. Geert Stoltenberg, Projectmanager bij het Universitair Vastgoed Bedrijf: ”De campus is een plaats waar regelmatig nieuwe (studie)voorzieningen worden gebouwd of verbouwd. Drie jaar geleden zijn acht platanen naar een depot gebracht zodat wij de Kassen Botanie en het Grotiusgebouw konden realiseren. Het was nu tijd om deze bomen een nieuwe plaats op de campus te geven, zodat zij van waarde zijn voor het onderwijs en de omgeving.”
Biodiversiteit en onderwijs
De platanen zijn op drie verschillende locaties aangeplant. Vijf platanen zijn verplaatst naar het terrein bij de Kassen Botanie, twee platanen hebben een plek gekregen aan het Toernooiveld en één plataan is aan het Geert Grooteplein aangeplant. Gerard van der Weerden van de kassen/proeftuin is blij met de platanen bij ‘zijn’ kassen: “Hopelijk kunnen we daar straks weer van alles vinden voor onderzoek en onderwijs. Op de plek waar de bomen aangeplant worden, laten we de natuur straks haar gang gaan. Er ontstaat dan een “ruig” gebiedje waar naast planten straks bijvoorbeeld ook vogels, slakken, rupsen, insecten en andere organismen te vinden zijn. Een grotere biodiversiteit kan weer interessant zijn voor onderzoekers.”
Uitvoering
Omdat de plantplaatsen niet optimaal waren, heeft BTL Bomendienst diverse voorbereidingen getroffen. Ren Lagerweij, Projectleider en European Tree Technician: “Op het depot zijn de bomen rondom de kluit vrij gegraven om daarna met een telekraan op een dieplader te kunnen worden gezet. Op de nieuwe plantlocatie is grond uitgewisseld, de aanwezige grond is afgevoerd en er is nieuwe teelaarde aangebracht. Deze teelaarde is vervolgens verrijkt met wormenmest. Door dit te combineren met een goede nazorg in de komende drie jaar, kunnen de huidige en toekomstige studenten en medewerkers van de universiteit ook in de toekomst blijven genieten van deze mooie bomen.
Bron: BTL.nl