Groen staat in het middelpunt van nieuwe plannen badhoeverdorp

Tijdens de openbare dorpsraadbijeenkomst van maandag staat het groen in Badhoevedorp in het middelpunt. Gemeentelijk gebiedsbeheerder Marcel Leek schetst voor de dertig aanwezigen welke baten vooral het groen voor een dorp of straat kan hebben.
In de openbare ruimte leidt dit tot de conclusie dat wijken met veel groen een grotere sociale cohesie en meer sociaal vertrouwen hebben dan niet groene wijken. Straten zonder groen hebben dan ook meer last van inbraken dan straten zonder groen. Nog een reden om in een straat met bomen te wonen: bewoners hebben minder last van stress en gezondheidsklachten dan bewoners van een niet-beboomde straat. Ook op gebied van de verkeersveiligheid werken goed geplaatste bomen snelheidsremmend en werken zelfs beter dan drempels. Uit de praktijk is gebleken dat door goed geplaatste bomen er 10 procent minder ongevallen plaatsvinden.
Qua economische waarde zijn huizen die in een straat met bomen staan 3 tot 5 procent meer waard en dit kan per huishouden leiden tot een energiekostenbesparing van 350 euro op jaarbasis. Ecologisch bieden de bomen ruimte voor de vogels en de vleermuizen, die weer de muggen afvangen. Bovendien kunnen bomen een bijdrage aan de temperatuurnivellering leveren en aan de drinkwaterkwaliteit in de toekomst.
Kortom, genoeg redenen om Badhoevedorp helemaal vol te zetten met bomen. ‘Nee,’ vertelt Leek, ‘we moeten ook weer niet te veel bomen planten.’ Eind maart is een overleg waarbij uit het oogpunt van zowel beheer als de omlegging van de A9 alle groenaspecten op een rijtje worden gezet.
Bron: dichtbij.nl