Gemeente Utrecht gaat groene daken en gevels subsidiëren

Na grote steden als Amsterdam en Den haag komt de gemeente Utrecht nu ook met een subsidie om voor vergroening in de stad te zorgen. Doel is om Utrecht groener, duurzamer en leefbaarder te maken. Dit wil men bereiken door het vergroenen van daken of gevels van een woning, garage, schuur, of school te stimuleren via deze regeling.
De gemeente heeft hiervoor de ‘subsidieregeling groene daken en groene gevels’ opgesteld. Het huidige budget voor meer groen in de stad is aangevuld met € 150.000,00. Er kunnen nu meer doelgroepen gebruikmaken van de regeling, en tot een hoger bedrag per aanvraag.
De subsidie is alleen van toepassing op de de aanleg van extensieve groene daken en groene gevels. Dat wil zeggen niet de eventuele aanpassing van het dak, maar de groene laag erop: planten en het substraat worden gesubsidieerd.
Groene daken en zonnepanelen
Het is mogelijk om op één dak zowel groen aan te leggen als zonnepanelen te plaatsen. Groene daken en zonnepanelen versterken zelfs elkaars werking. De schaduw van de panelen zorgt voor meer verschillende diersoorten op het dak. Daarnaast werken de zonnepanelen beter door het koe­lende effect van een groen dak.
Meer informatie over de subsidieregeling en het aanvragen daarvan vind u hier.
Bron: Gemeente Utrecht