Feestelijke opening van 'groene parel' St. Raphaëlpad in Weert

Het St. Raphaëlpad wordt momenteel omgetoverd tot een groene en duurzame parel van Weert. Er is geïnvesteerd in fruitbomen, een openbaar watertappunt en het grootste insectenhotel van Limburg is in aanbouw. Op zaterdag 30 april is er een feestelijke opening. Van 10.00 tot 16.00 uur staan er marktkramen met aandacht voor groen, water, fairtrade en gezondheid verzorgd door o.a. het Natuur- en Milieucentrum, WeertEnergie en de Wereldwinkel. Voor de kleintjes is er de mogelijkheid om zich te laten schminken. Ook start de landelijke campagne ‘Nieuwe Gezondheid’ op deze dag. Om 13.00 uur wordt het Sint Raphaëlpad officieel geopend door wethouder Geert Gabriels, Water Maatschappij Limburg en de Imkervereniging Sint Ambrosius Weert.
Het St. Raphaelpad is een van groene parels van de binnenstad. Het pad ligt tussen de Wilhelminasingel en de Nieuwe Markt. Deze plek wordt nog mooier met fruitbomen, klimrozen, vlinderstruiken en bloeiende vaste planten. In de binnenstad wordt meer geïnvesteerd in groen. De komende weken wordt op het Collegeplein, de Nieuwe Markt en op enkele andere plekken nog meer bloeiend groen aangebracht. Dit brengt de komende zomer een mooie bloemenpracht in de binnenstad.
Bijen in groen Weert
Op zaterdag 30 april wordt ook de aftrap gegeven voor de campagne ‘Bijen in Groen Weert’. Met deze campagne wil de gemeente Weert samen met Imkervereniging Sint Ambrosius Weert en het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man aandacht geven aan biodiversiteit in de stedelijke omgeving maar ook aan de problematiek van de honingbij. Zo worden op verschillende plekken bijenkasten geplaatst, zijn scholen benaderd, worden op tal van plekken bloemrijke bermen ingezaaid en wordt de eerste Weerter stadshoning geproduceerd. De gemeente Weert ondertekent die dag tevens een convenant met de Imkervereniging om zich in te spannen voor een bij-vriendelijk beheer. Dit betekent dat de gemeenten meer bloeiende planten gaat aanbrengen in gemeentelijke plantsoenen en geen chemische onkruidbestrijding meer toestaat.
Campagne Nieuwe gezondheid
Het programma Nieuwe Gezondheid ondersteunt Weertenaren in gezonder bewegen en eten. Het is een initiatief van het Platform Weert in Beweging. De doelstelling is om 10.000 Weertenaren te laten meedoen. Nieuwe Gezondheid reikt in de komende twaalf maanden uitsluitend thema’s aan waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze de gezondheid positief beïnvloeden. De lancering vindt plaats van 13.30 tot 14.30 uur in Theater de Huiskamer aan het Sint Raphaëlpad. Bezoekers van de lezing “Nieuwe Gezondheid, de leefstijl revolutie” krijgen meteen de mogelijkheid om mee te doen met het programma.