‘Groene Infrastructuur’ is het thema van een internationaal congres dat op 25 en 26 februari a.s. wordt gehouden in Milaan (Italië). De bijeenkomst vindt plaats in de aanloop naar de Expo 2015 in Milaan, waarvoor het motto is gekozen ‘Feeding the Planet, Energy for Life’. Egbert Roozen, is een van de sprekers.
Nederland behoort tot de zes Europese landen waar het initiatief van de Groene Stad / the Green City actief is opgepakt. De andere vijf zijn Italië, Duitsland, Hongarije, Frankrijk en Groot-Brittannië. De Europese Commissie in Brussel heeft zich voluit achter het Groene Stap concept geschaard, wat onder meer tot uitdrukking zal komen in toespraken van Pia Bucella, directeur Milieubeleid en Kurt Vandenberghe, directeur Klimaatbeleid bij de Commissie.
Europese Commissie
De Europese Commissie verwoordt haar standpunt over de noodzaak van vergroening van de Europese steden aldus: ‘Groene Infrastructuur is gebaseerd op het beginsel dat de noodzaak van bescherming en verbetering van de natuur en de natuurlijke processen, zowel als de vele voordelen die de natuur de menselijke samenleving biedt, kunnen worden geïntegreerd in ruimtelijke ordening en ontwikkeling. Door groene infrastructuur verwezenlijken in stedelijke gebieden versterkt men het gemeenschapsgevoel en bestrijdt men uitsluiting en sociaal isolement. Deze benadering komt zowel individuele burgers ten goede als de samenleving als geheel, in haar fysieke, psychische en sociaaleconomische ontwikkeling.
Groene Infrastructuur komt zowel de mens als de natuur ten goede. Ze dient te worden ontworpen en beheerd als een multifunctionele hulpbron die een breed scala aan opbrengsten kan genereren in een en dezelfde ruimte. Groene Infrastructuur omvat natuur en semi-natuur, groene elementen en groene ruimten – van grote onontgonnen gebieden tot groene daken op gebouwen, in landelijke en stedelijke gebieden, te land in meren en rivieren, in kustgebieden en op zee. Door versterking van de Groene Infrastructuur kunnen waardevolle landschappelijke elementen worden onderhouden of gecreëerd, wat bijdraagt aan gezonde ecosystemen en biodiversiteit. De Resource Efficiency Roadmap, de weergave van het element ‘duurzaamheid’ in de door de Europese Commissie gepresenteerde strategie EU 2020, noemt investeringen in Green Infrastructure een belangrijke stap in de richting van een betere bescherming van natuurlijk erfgoed, in de richting van slimme, duurzame en inclusieve groei, als prioritaire doelstelling van de EU.
Strategie
Doel van de bijeenkomst in Milaan is het verder ontwikkelen van een strategie voor groenere steden in Europa. Een van de voorbeeldprogramma’s is het Klimaat Energie Plan van Parijs, dat ernaar streeft de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met 75% vóór 2050.