Europese Commissie publiceert rapport voor nieuwe agenda groene steden

De Europese Commissie heeft het eindrapport gepubliceerd van het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma ‘Nature Based Solutions in Re-naturing the Cities’, waaraan door een expertgroep het afgelopen halfjaar intensief is gewerkt. Het nieuwe programma, dat onderdeel uitmaakt van Horizon 2020, wil de komende vijf jaar innovaties en toegepast wetenschappelijk onderzoek stimuleren in groene oplossingen in de stad. Egbert Roozen (directeur Branchevereniging VHG), die op verzoek van de Europese Commissie als expert aan het programma heeft meegewerkt, ziet grote mogelijkheden voor de groene sector in dit nieuwe programma. Onder andere het VHG-concept De Levende Tuin en de activiteiten van De Groene Stad staan als goede voorbeelden in het eindrapport vermeld.
Op dit moment woont 73% van alle Europeanen in steden. In 2050 zal dit percentage ruim 82% zijn, wat betekent dat er nog ruim 36 miljoen nieuwe stedelingen bij zullen komen in de komende decennia. Behalve dat de bevolkingsdichtheid toeneemt, staat de leefbaarheid in de stad onder druk als gevolg van de klimaatverandering. Korte en hevige regenbuien leveren steeds meer overlast op in de steden. Als gevolg van het hitte-eilandeffect worden de steden in de zomer onaangenaam warm en treedt hittestress op. Egbert Roozen: “Tegen de achtergrond van deze en nog veel meer ontwikkelingen staan we voor de grote uitdaging om de stad van de toekomst leefbaar en gezond te houden. De kernvraag in dit nieuwe programma is hoe we de natuur (groen) en oplossingen die uitgaan van de principes van de natuur hiervoor kunnen gebruiken. Het begrip ‘stad’ zou ik in dat kader willen verbreden naar de bebouwde omgeving in het algemeen. Bovendien gaat het in dit programma niet alleen om oplossingen in milieu en leefomgeving, maar ook om groene innovaties die bijdragen aan sociale en economische doelstellingen. Het resultaat kan zijn, dat er nieuwe samenwerkingsvormen en verdienmodellen tussen sectoren gaan ontstaan. Dat is ook uitdrukkelijk de bedoeling van dit nieuwe programma. Het bedrijfsleven speelt hierin, naast overheid en kennisinstellingen, een enorm belangrijke rol. De opgedane kennis en ervaring lenen zich voor toepassingen elders in de wereld en dragen bij aan de positie van Europa als marktleider in natuurlijke groene oplossingen.”
Doelen
Het nieuwe programma Nature Based Solutions in Re-naturing the Cities richt zich op vier kerndoelen. Het gaat om duurzame stedelijke ontwikkeling, herstel van beschadigde ecosystemen, ontwikkelen van oplossingen in het kader van klimaatverandering en klimaatbestendigheid en het verbeteren van risicomanagement bij extreme (weers-) omstandigheden. Egbert Roozen: “De Europese Commissie wil innovatieve showcases op deze gebieden ondersteunen met subsidie en toegepast wetenschappelijk onderzoek. Interessant zijn daarbij onder andere groene oplossingen om het welzijn van de bewoners in de stad te verbeteren, groene stedelijke herontwikkeling, groen en wateropvang, groen als grondstof en groen als economisch model in bijvoorbeeld verzekering en investering. De bedoeling is, dat de Europese Commissie rond oktober de mogelijkheid open stelt om projecten in te dienen. De komende maanden zal het programma nog verder zowel binnen als buiten de Europese Commissie gecommuniceerd worden.”
Erkenning
Voor de hoveniers- en groenvoorzienersbranche biedt dit nieuwe programma unieke kansen. Egbert Roozen: “Onze boodschap is, dat groen geen decoratie meer is maar bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen. Zelfs op Europees niveau klinkt deze boodschap nu door en is er erkenning voor de waarde van groen. Om een beeld te geven van wat we in Nederland allemaal al doen, heb ik bijvoorbeeld het VHG-concept De Levende Tuin en de activiteiten vanuit De Groene Stad ingebracht. Ik ben enorm blij met de vermelding van beide initiatieven als goede showcases in het eindrapport. Ik beschouw dit ook als een waardering voor het hoge niveau, waarop onze branche in Nederland werkt. Groen is de drager van tal van toekomstige ontwikkelingen om de bebouwde omgeving gezond en leefbaar te houden. Aan ons is de uitdaging om proactief verbindingen met andere sectoren te leggen en samen groene kansen verder te ontwikkelen. Ook voor mij persoonlijk was het werken in deze expertgroep een bijzondere ervaring. Samen met 14 deskundigen vanuit heel Europa heb ik aan dit rapport mogen werken. Daarbij is gebruik gemaakt van de input van velen tijdens conferenties en e-consultations. Grote waardering heb ik ook voor de medewerkers van de Europese Commissie, die zeer geïnteresseerd en actief op zoek zijn naar samenwerking en kansen tot versterken. Ik ben er vast van overtuigd, dat het nieuwe programma Nature Based Solutions in Re-naturing the Cities enorme kansen voor ons biedt. Ik roep alle ondernemers, zeker ook in andere sectoren, dan ook van harte op deze aan te grijpen en mee te bouwen aan de groene stad van de toekomst.”
Het eindrapport ‘Nature Based Solutions in Re-naturing the Cities’ is te downloaden via de volgende link: ‘Kennisbank’, ‘Duurzame Oplossingen’.