Enschede investeert in meer biodiversiteit en bijen

Bijen, hommels, vlinders en veel andere insecten zijn belangrijk voor ons allemaal. Zo bestuiven bijen en hommels ruim de helft van onze planten. Daardoor zorgen ze er uiteindelijk voor dat wij voedsel hebben. Zonder bijen en hommels zouden we bijvoorbeeld zo goed als geen groente en fruit meer hebben. Toch gaat het niet goed met onze bijen en hommels. Daarom is het belangrijk dat wij ook voor hen zorgen en dat doen ze in Enschede. 
De Groene Loper: bloemenlinten voor bijen
De Groene Loper Enschede maakt onderdeel uit van de Groene Loper Overijssel, een provinciaal project om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit. Een mooie manier om dat te doen is door de vele lokale groene (buurt)-initiatieven in Enschede, van klein tot groot, met elkaar kennis te laten maken en beter zichtbaar te maken. In de laatste week van april 2016 organiseerde Groene Loper Enschede een actie voor bijen. Ze betrokken bewoners bij het zaaien van een ‘bloemenlint’ in hun eigen omgeving. Dit met als doel gezamenlijk te zorgen voor een prachtig bloemenlint door Enschede! Bewoners konden daarvoor gratis een zakje wilde bloemenmengsel ophalen. De actie was zeer geslaagd: alle beschikbare 500 zadenpakketten werden uitgedeeld aan bewoners van Enschede en omgeving. Waarmee de stad weer een stukje bloemrijker en biodiverser is geworden.
‘Bijensnelwegen’ en biodiversiteit door minder maaien en wilde bloemen zaaien
In Enschede wordt het gras sinds enkele jaren minder vaak gemaaid vanuit noodzakelijke bezuinigingen. Dat minder maaien heeft een positief effect voor bijvoorbeeld bijen, hommels en vlinders. Want op verschillende plekken ontstaan door het minder maaien inmiddels meer kruiden en wilde bloemen in het gras, die een belangrijke voedselbron vormen voor de (wilde) bijen, hommels en vlinders. Op verschillende plekken in de stad heeft de gemeente daarnaast wilde bloemen gezaaid in het langere gras. Op deze manier ontstaan er als het ware een soort bijensnelwegen: bloemen en kruidenlinten door de stad, waarlangs bijen, hommels en vlinders zich kunnen verplaatsen en voedsel vinden.
Samen inzetten voor bijen, hommels vlinders en biodiversiteit!
Door samen te werken kunnen we bijen, hommels en vlinders helpen. Dat doen ze in Enschede al door de samenwerking tussen de verschillende (natuur)organisaties. Maar uw hulp is daarbij ook hard nodig. Want ook u kunt zelf al veel doen om bijen, hommels en vlinders te helpen. Hieronder enkele voorbeelden:
  • Meer gevarieerde en groene beplanting(in plaats van stenen) in uw tuin: Voor bijen, hommels en vlinders is gevarieerde en (op verschillende momenten bloeiende) bloemrijke beplanting belangrijk. Op het internet is veel te vinden over welke planten het meest geschikt zijn voor bijvoorbeeld bijen. Als u daarnaast stenen of tegels rond uw woning vervangt voor beplanting levert u bovendien een bijdrage aan het verhelpen van de regenwaterproblematiek, omdat de riolering minder wordt belast. Ook kunt u in de openbare ruimte soms tegels vervangen voor groen (een tegeltuintje),
  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen in uw tuin of op uw verharding: Omdat het schadelijk kan zijn voor bijen, hommels en vlinders. Ook kunnen er tussen uw verharding bijzondere zandbijen zitten (soms te zien aan kleine hoopjes zand op uw inrit) die u met de bestrijdingsmiddelen raakt;
  • Wilde bloemen zaaien: Een mooie manier om te helpen is natuurlijk ook door in uw tuin zelf (een stukje) met wilde bloemen in te zaaien. Zo helpt u mee aan het bouwen van een bloemenlint in Enschede
  • Bijen- en insectenhotel ophangen: bij verschillende winkels kunt u leuke bijen- of insectenhotels kopen, die niet heel duur zijn. Ook vind je op het internet verschillende leuke voorbeelden om zelf een bijen- of insectenhotel te maken. Door deze op een zonnige plek in uw tuin te plaatsen help u bijvoorbeeld al verschillende soorten wilde bijen en hommels.
Bron: enschede.nl