Een museum dienend aan kunst en natuur

Museum Voorlinden is gelegen midden in de natuurlijke omgeving van het gelijknamige landgoed. Omringd door het groen van de bomen, uitkijkend over het water en het uitgestrekte weiland, kan de bezoeker straks in alle rust genieten van de kunst. De architectuur van het museumgebouw draagt actief bij aan de natuurbeleving binnen in het museum. Grote raampartijen bieden uitzicht op de omgeving en de museumzalen worden door een speciale dakconstructie verlicht met daglicht. Natuur, kunst en architectuur komen op deze manier harmonieus samen.

Programmering op drie pijlers

Het tentoonstellingsprogramma zal afwisselend zijn, maar berust op drie pijlers die weerspiegeld zijn in de plattegrond van Museum Voorlinden. In de eerste reeks zalen wordt werk uit de eigen collectie getoond (1). Deze opstelling zal met regelmaat wisselen om de bezoeker telkens weer te verrassen met een andere greep uit de verzameling. Tijdelijke tentoonstellingen vinden plaats in de middelste zalen (2). De programmering voorziet drie à vier presentaties per jaar met een sterke focus op moderne en hedendaagse kunst, variërend van een podium voor jong talent tot hernieuwde ontmoetingen met reeds gevestigde namen. In het achterste gedeelte van het museum kan de bezoeker meerdere iconische werken uit onze collectie ontdekken die permanent geïnstalleerd of zelfs in het gebouw geïntegreerd zijn (3), zoals een stalen sculptuur van Richard Serra en een Skyspace van James Turrell.

Verschillende faciliteiten

Museum Voorlinden zal zowel monumentale installaties als meer ingetogen presentaties tonen. De oppervlakte van het museum beslaat 6.000 m2 waarvan ruim 4.000 m2 voor tentoonstellingsruimte is gereserveerd. Verder worden ondersteunende faciliteiten als een winkel, bibliotheek, auditorium, educatieruimte en restauratieatelier ondergebracht in het gebouw. In het monumentale landhuis uit 1912, dat naast het museum is gelegen, zal het restaurant worden gehuisvest.
Bron: voorlinden.nl