Een groendaksysteem van de organisatie Leven op Daken (LOD) moet een eenvoudig pannendak transformeren tot een groen dak, dat zowel water opvangt als lucht zuivert.
De Ecopan van LOD bestaat uit een waterdicht kunststof element, waarin een laag met daarop sedumtapijt is verwerkt. De sedums zijn volgens LOD traag groeiende planten die geen blad verliezen. Daarnaast is de sedumplant goed bestand tegen vocht en droogte.
Natuurlijke isolatie
Een pannendak waarin de Ecopan is verwerkt, moet fijnstof uit de lucht filteren en daarmee de luchtkwaliteit verbeteren. Verder kan een dak met de Ecopan 11 liter regenwater per vierkante meter vasthouden. Dat is volgens LOD gelijk aan 35 procent van de jaarlijkse regenval in Nederland. Door het regenwater vast te houden, kan de Ecopan de piekafvoer van een stortbui vertragen en de kans op wateroverlast verminderen, stelt LOD.
Doordat het vocht langer wordt vastgehouden, kunnen groene daken met de Ecopan ook de ontwikkeling van biodiversiteit tot stand brengen. Verder heeft het onderhoudsarme groendaksysteem isolerende eigenschappen, waardoor een gebouw met de Ecopan het energieverbruik voor verwarming kan terugdringen.
Groenblauw dak
Eerder werkte LOD samen met de bedrijven ZinCo en Aquaco aan de ontwikkeling van een multifunctioneel ‘groenblauw’ dak dat regenwater opslaat en reinigt om vervolgens in een gebouw te hergebruiken als was-, blus-, spoel- en sproeiwater.
Bron: duurzaambedrijfsleven.nl