Drijvende tuinen maken Kamper binnenstad groener

Ouderen onder ons herinneren zich misschien nog wel de drijvende piepschuimeilanden van Robert Jasper Grootveld. Provo en antirook magiër van het eerste uur – de Sixties, weetjewel – deed Robert Jasper zo’n vijftien jaar geleden weer van zich spreken: drijvende tuinen in de Amsterdamse haven. We citeren de buurtkrant Zeeburg Nieuws: ‘Onder begeleiding van de swingende klanken van de sambaband Braza! werd Grootveld’s dertig jaar oude ‘piepschuimdroom’ bekroond door de officiële overdracht van het reeds beplante eiland ban 10 bij 20 meter aan stedelijk wethouder Duco Stadig, die het eiland na het aanmeren overdroeg aan klas BBA van de 8ste Montessorischool’.
Hoe het is afgelopen met die drijvende tuin in de Panamahaven weten we niet, maar het Overijselse Kampen heeft de fakkel overgenomen. De Wijkvereniging Binnenstad aldaar wil de Burgel, de watergang in het centrum van Kampen, letterlijk nieuw leven inblazen door er drijvende tuinen in aan te leggen. Zo te zien, aan de plaatjes op de website van de wijkvereniging, gaan de door ‘Burgelparticipatie’ te ontwerpen en te realiseren beplante drijven eilanden er anders uitzien dan het wilde concept van Robert Jasper Grootveld – de impressies doen eerder denken aan nette drijvende bloemperken.
De wijkvereniging zoekt nog (liefst deskundige) vrijwilligers die willen helpen bij het ontwikkelen van duurzame drijvende eilandtuinen – dat klinkt anders – in elk geval duurzamer – dan de aan elkaar geplakte blokken piepschuim van provo Grootveld. Maar toch, het groeit en het bloeit in de binnenstad van Kampen, mede gefinancierd door de provincie Overijssel en de Rabobank. Geïnteresseerden kunnen zich melden via drijvendetuinen@wijkverenigingbinnenstad.nl.