Den Haag krijgt grootste stadslandbouwproject Europa

Den Haag krijgt het grootste stadslandbouwproject van Europa. Op het dak van een voormalige Philips fabriek – De Schilde – aan de Televisiestraat komt een kas van 1.200 vierkante meter te staan. Het klassieke pand aan de Televisiestraat staat op het moment grotendeels leeg en zal zich in de toekomst verder ontwikkelen richting een meerlaags stadslandbouw centrum onder de naam Urban Farming De Schilde. Het project sluit goed aan bij de duurzame ambitie van de gemeente om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Met een totale investering van 2.6 miljoen euro zal De Schilde de grootste commerciële stedelijke voedselproductievoorziening van Europa worden. In de kas op het dak worden exclusieve groenten geteeld. Maar ook een indoor visboerderij behoort tot de plannen.
In het gebouw zijn al twee etages van elk 1.500 vierkante meter bestemd voor stadslandbouw. De gemeente komt de ondernemers tegemoet met een aantrekkelijke huurprijs en biedt praktische ondersteuning bij de realisering van het project. De verwachting is dat in januari 2015 de financiering volledig rond zal zijn.
Urban Farmers is begonnen met de ontwikkeling van UF De Schilde in oktober 2013, nadat het als één van de winnaars van de door de gemeente Den Haag uitgeschreven business-challenge uit de bus kwam. Stadslandbouw Den Haag kreeg toen het dak van De Schilde ter beschikking. Deze wedstrijd is door de gemeente uitgeschreven met als doel dit markante gebouw stapsgewijs gevuld te krijgen met ondernemingen die zich bezig houden met stedelijke voedselproductie.
Sindsdien heeft UF het Amsterdamse architectenbureau Space8Matter en enkele andere Nederlandse bedrijven uit de (tuin)bouwsector in de arm genomen om tot een passend en realistisch ontwerp te komen. Vanaf de straat zal straks te zien zijn wat er binnen gebeurt, het gebouw krijgt een innovatieve lichtkrant aan de bovenkant.
De herkomst en het productieproces van ons voedsel heeft een grote impact op het klimaat, het milieu en de natuur. Stadslandbouw in Den Haag is er in verschillende vormen en biedt uiteenlopende kansen, zoals de voedselketen verkorten, kinderen leren waar voedsel vandaan komt en de samenwerking tussen wijkbewoners bevorderen. Kijk voor meer info op www.denhaag.nl/duurzaamheid.
 
Bron: Gemeente Den Haag